Pierderi uriase din taxele si impozitele pascanenilor pentru intarzaierea a doua investitii importante pentru comunitate. Primaria Pascani a achitat in luna martie a.c. 106 150 lei iar in luna iunie a.c. are de platit 103 083 lei, dobanzi pentru un credit contractat anul trecut de la Trezoreria Statului. Pana la sfarsitul anului, mai sunt programate inca doua plati, tot pentru dobanzi, de 97 658 lei si respectiv 91 320 lei. In total, numai pentru acest an, suma care trebuie achitata pentru dobanzi, la un credit care nu este folosit, este de aproape 400 000 lei.
Este foarte posibil ca aceeasi situatie sa fie si in prima parte a anului viitor, pana cand vor incepe lucrarile, dacă vor începe, la cele doua proiecte si vor fi facute primele decontari. Conform scadentarului, pentru primul trimestru al anului 2023 sun prevazute dobanzi de 84 920 lei, bani care, de asemenea, vor fi achitati din taxele si impozitele pascanenilor.
Tot de la bugetul local sunt achitate si ratele pentru rambursarea creditului, cate 549 999 lei, o data la 90 de zile, pana in anul 2026. Prima rata trimestriala din acest an a fost in martie, iar urmatoarea in luna iunie. Pana la sfarsitul anului erau programate la plata 4 rate in valoare totala de aproape 2,2 milioane lei. In total efortul municipalitatii pentru anul in curs este de 2 598 121 lei, de la bugetul local, cheltuiala care se justifica daca incepeau cele doua investitii, amenajarea noului cimitir si modernizarea Pietei Agroalimentare din zona Vale.
Incompetenta, decontata din taxele si impozitele pascanenilor
Cum imprumutul sta blocat si necheltuit in conturile Primariei, pentru ca nu au inceput investitiile, municipalitatea are numai de pierdut. Consilierii din opozitie considera ca principalii responsabili de acesta situatie ar fi cei care conduc astazi Primaria Pascani, pe motiv ca nu si- ar fi asumat o serie de masuri si decizii, la timp iar calculele privind investitile si finantarea lor ar fi fost estimate gresit. Mai exact in momentul de fata municipalitatea foloseste banii care puteau fi repartizati pentru alte investitii, cum ar fi de exemplu reabilitarea lacului “Pestisorul”, pentru a achita rate si dobanzi la un credit care nu este folosit.
Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa in care consilierii PSD au cerut edilului diminuarea taxelor si impozitelor locale, la un nivel apropiat de cel dinainte de majorarea cu peste 40%.
Pierdem, nu castigam! Cine raspunde?
Raspunderea si prejudiciile ar ruma sa fie stabilite de inspectorii Curtii de Conturi, iar eventualele pagube ar trebui sa fie recuperate, au mai spus consilierii PSD.
In acelasi context, consilierii din opozitie au criticat precizarile facute de administratorul public, Claudiu Bodoasca, confom carora , creditul de la Trezorerie trebuie privit ca un cont de economii. Ei au precizat ca in situatia unui cont de economii se acumuleaza, nu se platesc dobanzi, asa cum se intampla in cazul imprumutului care nu este folosit.
In momentul de fata, proiectul de modernizare al pietei din zona Vale este blocat dupa ce societatile care au castigat licitatia pt proiectare si executie au estimat un deviz de lucrari de cca 21 milioane lei, mult mai mare decat valoarea contractului, de 7,1 milioane lei. O parte din cheltuielile suplimentare ar fi in urma cresterii preturilor la materiale si cu forta de munca, altele in urma solicitarilor facute de reprezentantii Primariei, pentru completarea proiectului.
Contractul a fost incheiat in primavara anului 2020 iar proiectul a fost predat la sfarsitul anului 2021, cu jumatate de an intarzaiere, pe motiv ca Primaria nu a pus la timp documentele si clarificarile solicitate de proiectant.
De atunci se asteapta o decizie de reziliere sau continuare a contractului si de clarificare a conditiilor.
Mentionam ca imprumutul a fost aprobat de toti consilierii locali, dar pe baza propunerii facute de primar, pentru finantarea celor doua proiecte, aflate acum in intarzaiere.