Dosarul demonstrațiilor anti-Guvern din 10 august 2018 – o zi în care ”Mitingul Diasporei” s-a transformat într-o manifestație violentă – a fost clasat, dar, între filele lui, se ascund informații-bombă. Procurorii DIICOT au descoperit în amănunt cum a fost trasat milimetric planul unei ”Revoluții” și cum ar fi urmat să fie înlăturat Guvernul Dăncilă cu ajutorul ”activiștilor” din online.
GÂNDUL.RO dezvăluia în premieră (DETALII AICI) că soluția care urmează a fi anunțată de procurorii DIICOT este cea de clasare, iar acum vă prezintă – în exclusivitate – o parte dintre constatările pe care anchetatorii le-au subliniat în voluminosul dosar al ”Mitingului Diasporei”. Pe parcursul anchetei, au fost audiați aproape 1.300 de martori, printre care sute de victime ale violenţelor, au fost analizate înregistrări audio și video, s-a stabilit, punctual, desfășurarea evenimentelor care au degenerat și s-au transformat în lupte de stradă.
Potrivit informațiilor inserate în acest referat DIICOT, protestatarii considerau că au tot dreptul să pătrundă în clădirea Guvernului, fiind vorba despre ”un loc public”. Și, așa cum s-a stabilit pe parcursul anchetei, manifestanții nu s-au rezumat doar la acest ”nivel declarativ”.
”Pusă în cheia: ”Curtea/clădirea Guvernului este loc public și avem dreptul să fim acolo”, pentru clarificarea regimului juridic aplicabil obiectivului ”Sediul Guvernului României” reamintim dispozițiile HG nr.1486/2005 – privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi – potrivit cu care sediul Guvernului României constituie obiectiv de importanță deosebită pentru activitatea statului a cărui pază și protecție este asigurată cu efective de jandarmi potrivit Planului de Pază aprobat. Dacă ar fi rămas doar la nivel declarativ, scenariul creionat de *** și *** anterior datei de 10.08.2018 ar fi trecut, poate, neobservat. Cursul evenimentelor din data de 10.08.2018 sugerează însă altceva. Doar spiritul clamat al asumării propriilor acțiuni a rămas în cazul liderilor acționali la nivel declarativ, aceștia revendicându-și calitatea de persoane vătămate ale cursului unor evenimente pe care și le-au dorit și urmărit a se realiza”, precizează procurorii DIICOT.
Materialul probator administrat în cauză nu a relevat elemente de context/conținut care să plaseze într-o cheie de premeditare/conspirativitate acțiunile desfășurate de autorități premergător datei de 10.08.2018, corelativ cu evenimentele concrete ce au avut loc în data de 10.08.2018 și în noaptea de 10/11.08.2018, fapt de natură a plasa analiza actelor de violență susceptibile a fi fost nejustificate, înregistrate pe parcursul manifestației publice de protest, la nivel de responsabilitate individuală a fiecărui autor.