Regia păşcăneană de termoficare intra în insolventa. Este concluzia la care a ajuns consilierul Sorin Olariu, după ultimă rundă de discuţii privind soarta serviciului public de încălzire.
La întâlnirea care a avut loc astăzi, de la ora 13.00, în sala au fost prezenţi mai mulţi ziarişti decât din rândul persoanelor de decizie, iniţiatorul dezbaterii, directorul Gelu Nedelcu şi un funcţionar public.
Ar fi trebuit să fie analizate cele două variante rămase în discuţie, cea propusă de RAGCL cu privire la realizarea unor investiţii sau intrarea în insolventa.
Deşi conducerea regiei a spus că va prezenta consilierilor, în maxim două săptămâni de zile, un studiu privind amenajarea unor puncte termice individuale, la şcoli şi grădiniţe, din fonduri guvernamentale, documentul nu a fost şi nu va fi finalizat.
Directorul Gelu Nedelcu spune că a fost făcută doar o estimare a costurilor care ar putea fi înaintată Guvernului, şi în funcţie de cerinţele ulterioare să fie realizate studiile tehnice şi de fezabilitate. Asta pentru a nu fi cheltuiţi banii degeaba în contextul în care un astfel de demers are puţine şase de reuşită, a adăugat directorul regiei.
Managerul regiei susţine că ar fi nevoie de o investiţie de cel puţin 7 milioane de lei pentru că în unităţile bugetare branşate la sistemul centralizat de încălzire să fie montate cazane termice proprii. 70 % din cheltuieli ar urma să fie suportate de la stat iar 30% din bugetul local, în condiţiile în care documentaţia ar fi depusă la timp şi aprobată. Problema este cele peste 2,3 milioane de lei care ar trebui luate din taxele şi impozitele strânse de la păşcăneni nu au fost cuprinse în bugetul din acest an şi este puţin probabil că documentaţia necesară şi finanţarea guvernamentală să fie aprobate prea curând.
Mai mult, regia nu are bani nici măcar pentru achitarea facturilor la gaz, are conturile blocate iar încasările sunt executate de Fisc. De asemenea RAGCL a cerut plata în avans a subvenţiei la căldură, pentru achitarea unei rate din datoria la furnizori, iar o parte din sume ar trebui returnate, dacă în lunile de iarnă nu va fi realiza producţia estimată.
Diferenţa ar trebui acoperită din încasarea restante de la populaţie, o parte din ele prescrise iar altele aflate în executare silită. Banii însă ar ajunge în conturile statului iar administratia locală în calitate de acţionar nu mai are nici o posibilitate legală de a ajuta regia, de la bugetul local, decât printr-o nouă majorare de preţ şi mărirea subvenţiei. În aceste condiţii cel târziu în luna octombrie RAGCL Paşcani ar urma să rămână fără gaz şi prin urmare să nu mai poată furniza apă caldă şi căldură, a concluzionat, cu jumătate de gură, directorul regiei.
În acelasi context directorul regiei a atras atenţia că tot mai mulţi păşcăneni solicita debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire de frică să nu rămână fără căldură dar şi din cauza majorării preţului. Fenomenul s-a extins şi asupra asociaţiilor de proprietari care solicită debransarea tuturor locatarilor de la reţeaua RAGCL, pentru a nu mai plăti cotele comune.
De cealaltă parte şeful Compartimentului de Monitorizare a Serviciilor Publice a precizat că Primăria Paşcani ar avea în intenţie transformarea regiei de termoficare în societate comercială pe actiuni, situaţie în care noua entitate ar putea beneficia de sprijin financiar de la bugetul local, prin majorarea capitalului. În aceste conditii cele două servicii, de încălzire şi transportul în comun ar urma să fie delegate, prin licitaţie, iar RAGCL ar avea puţine şanse să le păstreze.
Consilierul Sorin Olariu a concluzionat că singura soluţie responsabilă ar fi intrarea în insolventa a regiei şi că o va propune aprobării Consiliului Local. Pe termen scurt, efectele ar fi benefice în favoarea tuturor: conducerea ar fi preluată de un administrator special, conturile ar fi deblocate iar regia ar avea acces la banii necesari achitării facturilor şi salariilor si activitatea RAGCL ar putea continua cel puţin o perioadă, pe baza unui plan de reorganizare. De asemenea, vor fi suspendate prescrierea restantelor de încasat de la populaţie şi acumularea de dobânzi, majorări şi penalităţi la datoriile uriaşe adunate pana acum, peste 40 de milioane de lei.
De cealaltă parte administratia locală ar câştiga timp pentru pregătirea institutiilor publice cu centrale proprii de căldură dar şi a celor câteva mii de familii rămase abonate la sistemul centralizat de încălzire.
Pe termen lung însă declanşarea insolventei ar putea duce la intrarea în faliment a regiei, dacă planul de reorganizare nu va reuşi. Şi actualii directori vor avea de pierdut: funcţiile ,salariile şi privilegiile. Ei ar putea fi traşi la răspundere, în urma verificărilor care vor fi făcute în procedura de insolventa.
Menţionăm că cea mai păguboasa varianta de lucru, este cea de acum. Conducerea regiei întârzie prezentarea planului de investiţii care să fie depus la Guvern, pentru o cerere de finanţare, evita asumarea şi demararea procedurii de insolventa şi crează un orizont de aşteptare nerealist, în timp ce penalităţile şi pierderile financiare cresc cu milioane de lei pe an.
De cealaltă parte politicienii ezită să îşi asume responsabilitatea luării unei decizii concrete, în timp ce grădiniţele, şcolile şi mii păşcănenii risca să rămână fără căldură şi apă caldă, chiar în pragul acestei ierni.
Conform legii, insolventa este prezumata dupa 30 de zile de la scadenta facturilor neachitate dar este imi-nenta atunci cand se dovedeste ca cel in cauza nu are fondurile disponibile necesare platii datoriilor, situatie in care RAGCL Pascani se afla de ani de zile.