Inspectorii sanitari-veterinari iau cu asalt zonele de agrement şi cele de interes turistic pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. În urmă cu două zile, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a demarat controale tematice în unităţile de vânzare cu amănuntul.
Pizzeriile, cantinele, unităţile de catering sau pensiunile turistice sunt printre unităţile vizate de controale în perioada următoare, dar în atenţia DSVSA vor fi şi cofetăriile, patiseriile sau unităţile de tip supermarket şi hipermarket. Verificările se vor finaliza pe data de 31 august 2016, potrivit instrucţiunilor transmise de la centru, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară. „La nivelul DSVSA Iaşi se vor constitui echipe de inspectori care vor desfăşura controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, urmărindu-se aspecte precum eligibilitatea materiilor prime, trasabilitatea produselor alimentare, respectiv respectarea cerinţelor generale de igienă la manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor. Aceste controale oficiale vizează identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică”, a declarat medicul Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA Iaşi.
În primele cinci luni ale acestui an, instituţia a dat amenzi în valoare totală de 80.000 lei, zeci de avertismente şi a retras de la vânzare sute de kilograme de carne alterată. În intervalul ianuarie-mai 2016, inspectorii instituţiei au realizat circa 1.200 de acţiuni de control în rândul agenţilor comerciali de pe raza judeţului, iar o sută dintre cei verificaţi au ieşit destul de „şifonaţi”, fiind sancţionaţi contravenţional cu amendă.
Continuarea pe Ziarul de Iasi