Lecţie usturătoare pentru penalii care au pus stăpânire pe comuna Sireţel. Judecătorii Tribunalului Iaşi au anulat cererea de dizolvate a Consiliului Local, depusă de fostul secretar al Primăriei, Vasilică Gheorghiţă Liviu împreună cu primarul Gheorghe Ancuţa în calitate de intervenient.
Instanţa a motivat că cele două persoane nu ar avea calitatea de reprezentanţi al comunei Sireţel, adică nu a recunoscut funcţiile deţinute de cei doi. Altfel spus edilul comunei, condamnat definitiv la 3 ani de zile de puşcărie cu suspendare pentru fapte de corupţie şi interzicerea unor drepturi printre care acela de a ocupa în continuare funcţia de primar nu mai are acesta calitate, din punct de vedere legal, chiar dacă nu a fost suspendat. De asemenea numirea fostului secretar în funcţie ar fi nulă, deoarece a fost făcută de primarul condamnat.
Acesta problemă urmează să fie clarificata la următorul termen de judecată pe 19 iulie 2019. Atunci magistraţii vor analiza cererea de intervenţie în interes propriu făcută de viceprimarul Gelu Spaiuc şi consilierii locali Gheorghe Arsene şi Mihai Bairel, împotriva fostului secretar şi a primarului. Cei doi sunt acuzaţi de uzurpare de calităţi oficiale. În proces a intervenit şi prefectul judeţului. El a precizat că nu există nici un temei pentru dizolvarea legislativului local al comunei.
Menţionăm că fostul secretar, finul primarului, Vasilică Gheorghiţă Liviu a cerut Tribunalului Iaşi să dizolve Consiliul Local al comunei Sireţel pe motiv că nu a aprobat nici o hotărâre a Consiliului Local în ultimele trei luni de zile. După depunerea acţiunii şi-a depus demisia. Asta deoarece prefectul judeţului i-a cerut să întocmească referatul de demitere al primarului condamnat Gheorghe Ancuţa, procedura obligatorie pentru inlaturarea acestuia din funcţie. La rândul său primarul refuza să mai numească un alt secretar ca să blocheze întocmirea referatului. În urma acestor piedici cei doi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu la cererea prefectului judeţului.
Reprezentanţii Consiliului Local motivează că nu pot aproba hotărâri deoarece atât convocatorul şedinţei cât şi proiectele trebuie avizate de secretar, funcţie neocupată în momentul de faţă. Blocajul adminsitrativ este încă de anul trecut cu excepţia unei şedinţe extraordinare convocată pentru extinderea reţelelor de gaz metan.