Pașcaniul ar putea deveni viitorul Sebeș, dacă s-ar finaliza atât autostrada A7, cât și autostrada A8, a afirmat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, în cadrul unui eveniment organizat recent la Iași de „Ziarul Financiar” și compania de asigurări Omniasig.
Pașcaniul are potențialul de a deveni un nou Sebeș, însă acest lucru ar fi posibil doar dacă se vor finaliza atât autostrada A7, cât și autostrada A8, a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Iași, în cadrul conferinței „Asigurările, instrument de protecție, dar și de dezvoltare economică. Situaţia pieţei asigurărilor din regiunea Moldova”, organizată la Iași de Ziarul Financiar în parteneriat cu Omniasig.
Sebeș, investiții străine de peste 100 milioane de euro
Evenimentul s-a desfășurat marțea trecută, prilej cu care Butnariu a explicat că, la fel ca Sebeș, care s-a dezvoltat datorită poziționării la o intersecție de autostrăzi, Pașcaniul ar putea atrage investiții semnificative și ar deveni un nod economic important dacă cele două autostrăzi vor fi finalizate. „Autostrada A7 va crea un avantaj, dar sperăm că Pașcaniul va deveni un viitor Sebeș fiind la o intersecție de autostrăzi”, a subliniat Butnariu. Acesta a spus că municipiul Sebeș a atras investiții străine semnificative, de peste 100 de milioane de euro, mai mult decât întreaga regiune de Nord-Est.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 29
Președintele CCI Iași a atras atenția că lipsa infrastructurii frânează dezvoltarea regiunii Nord-Est, în ciuda potențialului economic uriaș al Iașului și al zonei Moldovei. El a amintit discrepanțele regionale din România în ceea ce privește investițiile și dezvoltarea economică, în special în domeniul asigurărilor și investițiilor străine directe.
„Vă rog să faceți o mare diferență între București, capitala care joacă într-o altă ligă, cu indicatori economici departe față de oricare alt județ ca cifră de afaceri, ca activitate economică. (…) Bucureştiul are cifra de afaceri în domeniul asigurărilor cât jumătate din nivelul întregii ţări. Peste 56% din investiţiile străine directe din România vin în Bucureşti, 7% merg în regiunea de Vest a României, celelalte procente, între 5% şi 6%, în regiunile de centru şi de Sud-Vest ale României. Din această perspectivă, regiunea noastră, în Nord-Estul României vin ca investiţii străine 2,8%. Municipiul Sebeș, cu o calitate importantă din punct de vedere al poziționării într-o intersecție de autostrăzi, are investiții străine mai mari de 100 milioane de euro”, a explicat Butnariu în cadrul evenimentului.
l a subliniat importanța asigurărilor ca motor de creștere economică și educație în zonă, indicând că firmele locale și soluțiile personalizate de asigurare vor juca un rol crucial în susținerea acestui progres.
„Suntem într-o zonă foarte ambiţioasă, eu aşa-i zic, e cea mai ambiţioasă zonă din punctul de vedere al realizărilor comparativ cu potenţialul care există în această zonă şi cred că lucrul care poate să ajute la un moment dat la dezvoltare şi la educaţie este partea de asigurări, asigurările. ( …) Consider că Iaşiul, dar şi întreaga zonă a Moldovei, sunt foarte importante pentru noi. De ce să venim în zona aceasta? În primul rând investiţiile prin firme locale. Este o zonă foarte importantă şi trebuie susţinută şi din punctul de vedere al zonei de asigurări şi noi suntem pregătiţi cu tot ceea ce înseamnă produse, soluţii de asigurare“, a afirmat Mihai Tecău în cadrul evenimentului de la Iași.