7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Interzicerea telefoanelor la școală ar putea afecta performanțele elevilor. Cu ce soluții vin experții OCDE

Interzicerea telefoanelor mobile în școli nu este văzută cu ochi buni de experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Motivul? Potrivit rezultatelor unei noi analize bazate pe rezultatele PISA 2022, când elevii folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive digitale la școală, până într-o oră în scopuri de relaxare sau chiar până la trei ore în scopuri de învățare, performanța lor la Matematică înregistrează o creștere. Dacă acest interval este depășit, performanța scade. Concluzia? Trebuie să păstrăm un echilibru în ceea ce privește accesul copiilor la aceste dispozitive. Pe principiul ce e mult, strică.

Reprezentanții OCDE se declară împotriva eliminării telefoanelor mobile din școli și cer alte soluții prin care autoritățile să prevină distragerea atenției copiilor la clasă. Recomandarea vine în contextul în care în România, de exemplu, potrivit ultimelor date PISA, 35% dintre elevi au spus că sunt distrași la ore de folosirea dispozitivelor digitale, iar 31% au declarat că sunt distrași de alți elevi care folosesc excesiv telefoanele. Însă, chiar și așa, se pare că eliminarea smartphon-ului nu este o soluție pentru a atinge performanțe la școală.

Noua analiză bazată pe rezultatele PISA 2022 arată că este nevoie de „modalități eficiente de a limita sursele de distragere a atenției” cu dispozitive digitale, la școală sau în afara ei, dar interdicțiile aplicate folosirii telefonului mobil în școală nu sunt printre soluțiile agreate, scrie edupedu.ro.. Soluțiile, arată autorii, trebuie căutate în consolidarea competențelor digitale atât în rândul elevilor, cât și în cel al profesorilor.

Telefonul interzis la școală va fi și mai tentant acasă

Raportul OCDE menționează faptul că interzicerea telefoanelor la școală ar putea reduce distragerea atenției la clasă, însă aceste interdicții ar putea face mai mult rău decât bine. Concret, măsura i-ar putea determina pe elevi să folosească aceste dispozitive pentru mai mult timp acasă. Experții consideră că politicile școlare care întăresc competențele și comportamentele digitale ale elevilor pot să îi susțină pe aceștia pentru a face față surselor care le distrag atenția. Analizele PISA 2022 arată că este mai puțin probabil ca elevii cu competențe digitale fie ajungă să fie distrași de aceste dispozitive. Practic, cu cât ai mai multe informații despre tehnic și tehnologie, cu atât poți controla mai bine efectul care îl au aceste dispozitive asupra ta.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări