3.4 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Întoarcere în timp, la Miclăușeni. „Călătorie la 1900”, proiect de succes la a doua ediție


Costume și atmosferă de odinioară, teatru și muzică de calitate, plimbări cu șareta sau automobilul de epocă, personalități istorice și momente de neuitat, în acest week-end, la Castelul Strudza de la Miclăușeni. Proiectul urmărește strângerea de fonduri pentru terminarea restaurării deosebitului monument istoric.

calatorie in timp
Eveniment cultural și social important: în zilele de sâmbătă și duminică la Miclăușeni a avut loc a doua ediție a proiectului „Călătorie la 1900”. Atmosfera specifică începutului de secol XX, a atras sute de vizitatori și participanți dornici să guste dintr-o experiență de calitate, fie că a fost vorba de bucate minuțios preparate după rețete de odinioară, de momente artistice atent selectate, dar mai ales de cadrul aparte al castelului, adevărată bijuterie arhitecturală în stil neogotic.
costume de epoca la miclauseni
Doamne elegante, îmbrăcate în rochii ample cu danteluri fine și domni galanți cu pălării, frac și monoclu, au colorat atmosfera de epocă, mulți dintre vizitatorii acestui eveniment, procurându-și ținutele fie de la o firmă specializată pe astfel de articole care a susținut o expoziție la castel, fie din alte surse proprii, așa cum au procedat și participanții din Pașcani, elevi și profesori ai Colegiului Național ”Mihail Sadoveanu” . Duminică aceștia au susținut parada costumelor și au dansat pe acorduri de la începutul anilor 1900, în pofida vremii capricioase și a ploii.
costume de epoca miclauseni
Momente artistice deosebite au susținut elevi și absolvenți ai Colegiului Național de Artă ,,Octav Bancilă” prin recitaluri vocal instrumentale, trupa de teatru de păpuși ”Funny Art” din Iași, care a prezentat „Păcală și Tândală” dar și elevii Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman. O impresie deosebită a lăsat tuturor Café concert-ul pianistului Șerban Constantin, Roman, iar prezența deosebită a principelui Mihail Dimitrie Surdza, a amintit celor prezenți atât istoricul celebrei familii, cât și valorile pe care nobilii aveau responsabilitatea să le promoveze.

Castelul de la Miclăușeni, construit între anii 1880 şi 1904, de George Sturdza, pe vechiul loc al conacului familiei de la începutul anilor 1700.
sareta miclauseni
În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, însă apoi a fost devastat de soldații ruși, trecând și printr-un incendiu, motiv pentru care a avut nevoie de o restaurare minuțioasă. Din 2010 el a fost reintegrat în circuitul turistic și reabilitat parțial, iar în prezent multe din activitățile și proiectele desfășurate în acest cadru, ca și acesta, aflat la a doua ediție, urmăresc pe lângă obiectivele culturale, strângerea de fonduri pentru terminarea lucrărilor.

Recomandări