Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România lansează o campanie care se materializează şi în Iaşi, cu scopul de a nu mai fi stigmatizaţi pacienţii care suferă de cancer pulmonar, în special de către aparţinători şi personalul medical. Sub titulatura „Pune întrebarea potrivită”, aceştia spun solicită îngrijire şi compasiune acestor bolnavi, care sunt întrebaţi întotdeauna dacă au fumat şi acest cancer este considerată o boală a fumătorului, fără a fi adevărat.
„Întrebarea este înrădăcinată într-o prejudecată bazată pe mitul că această boală, cancerul pulmonar, este o «boală a fumătorului». Nu este! Oricine are plămâni poate face cancer pulmonar. De aceea lansăm campania «Inspiră Speranţă – Pune întrebarea potrivită!» cu scopul de a combate stigmatizarea şi învinovăţirea pacienţilor cu cancer pulmonar. Stigmatizarea implică faptul că unii oameni merită să se îmbolnăvească. Acest lucru este greşit pentru că fiecare bolnav merită aceeaşi compasiune şi grijă, fără excepţie”, au transmis reprezentanţii federaţiei.
Aceştia fac apel la înlocuirea întrebării „ai fumat?” cu „cum te pot ajuta?”, fiindcă, explică ei, nu are nicio relevanţă dacă pacientul a fumat sau nu. Aceştia atrag atenţia asupra factorilor de risc şi mai ales a simptomelor. Tusea este cea mai periculoasă, mai ales în cazul fumătorilor, pentru că oamenii se obişnuiesc cu ea şi o consideră normală. Însă tusea persistentă, dificultăţile de respiraţie sau pierderea inexplicabilă în greutate pot fi simptome de cancer pulmonar.
„În plus, fumatul nu este singurul factor de risc, ci şi expunerea la radon, substanţe chimice nocive, fumatul pasiv şi istoricul familial de tumori pulmonare. Fumatul este un factor de risc pentru orice tip de cancer, nu doar pentru cancerul bronhopulmonar. Foarte mulţi pacienţi se gândesc că au acea tuse a fumătorului şi că nu este nimic rău cu ei. Trebuie însă să meargă la un pneumolog, să facă o radiografie pulmonară simplă dacă observă că tuşesc”, au mai transmis aceştia.