4.1 C
Paşcani
duminică, ianuarie 19, 2025

Ion Ariton (PMP): Statul ar trebui să înființeze două mari companii care să producă un mix de energie electrică

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, actualmente vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară, consideră că România este una dintre țările europene cu capacități de producere a energiei electrice suficiente pentru a garanta independența energetică. Pe de altă parte, războiul din Ucraina și creșterea masivă a prețurilor la energie fac ca situația să devină complexă. Tocmai de aceea, este necesar ca statul să intervină și să operaționalizeze două companii care să ofere energie electrică din mai multe surse și astfel să facă viabile și exploatațiile de cărbune, închizând anumite găuri negre.

“Trebuie implementate măsuri de reformă care să ducă la creșterea producției și la echilibrarea sistemului de transport. În acest sens, cred că revine în actualitate strategia înființării a două companii de producție a energiei electrice care să ofere un mix de energie la nivel național și care să creeze un climat concurențial real pe piața de energie. Am propus atunci când eram ministru înființarea unei companii care să cuprindă Hidroelectrica și Compania Națională a Huilei și a unei alte companii din care să facă parte Nuclearelectrica și Compania Energetică Oltenia. Astfel, am obține două companii care să produca în același timp energie mai ieftină, dar și energie pe bază de cărbune, salvând astfel locurile de muncă și oferind posibilitatea ca ambele companii să fie competitive. Redeschiderea capacităților de producere a energiei pe baza de cărbune este, acum, necesară pentru siguranța energetică, iar crearea acestor două companii ar rezolva problema pe termen lung”, propune fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

În paralel, România are nevoie urgentă de finalizarea capacităților de producție de energie pe bază de gaz metan. Asta mai ales în contextul în care există așteptarea ca într-un orizont de timp nu foarte îndelungat (următorii 5 – 6 ani), pe fondul exploatărilor de gaze din Platforma continentală a Mării Negre și a operaționalizării exploatării de la Caragele (jud. Buzău), țara noastră să aibă gazele naturale necesare pentru a obține independența energetică.

“Încă de 11 ani de când eram ministru al Economiei, centrala de la Iernut a fost transferată către RomGaz. Faptul că nu s-au realizat lucrările de investiții și această centrală nu a fost operaționalizată reprezintă o vulnerabilitate pentru România în acest context internațional complicat. Vorbim de o putere instalată de 430 MW de care am fi avut nevoia în perspectiva iernii următoare, dar și în contextul în care, în următorii ani, vor începe lucrările de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă”, a afirmat vicepreședintele PMP, Ion Ariton.

În opinia acestuia, România trebuie să intensifice investițiile în capacitatea de transport atât a energiei electrice, cât și a gazului metan. Diversificarea surselor de energie este imposibilă fără un sistem eficient de transport. Avem nevoie atât de creșterea posibilităților de import, cât și pe cele de export. Totodată, este esențială capacitatea de echilibrare a sistemului de transport, astfel încât să facă față în vârfuri de consum.

Sursa stiripesurse.ro

Recomandări