• Instalatia de sterilizare din unitatea medicala este foarte veche • Inspectorii de la Sanepid nu au fost multumiti de modul cum este sterilizat instrumentarul chirurgical si au impus o serie de masuri • O sterilizare necorespunzatoare pune in pericol viata pacientilor
Sterilizarea este extrem de importanta intr-un spital sau orice cabinet medical ori clinica. Prin aceasta operatie se distrug microbii dintr-un mediu biologic, nutritiv sau de pe un obiect. Fara o sterilizare corespunzatoare, exista un risc urias de transmitere a agentilor patogeni de la un pacient la altul si cresterea numarului de decese. O sterilizare deficitara lasa cale libera de transmitere a unor boli grave cum ar fi hepatita, SIDA, TBC sau alti microbi extrem de agresivi.
La Spitalul Harlau exista un aparat de sterilizare a instrumentarului chirurgical foarte vechi. In urma unui control efectuat de Sanepid, a fost pusa la indoiala calitatea sterilizarii instrumentarului. Mai precis, inspectorii sanitari nu au fost convinsi ca exista o sterilizare corespunzatoare la chirurgie si au solicitat conducerii spitalului sa inlocuiasca instalatia de sterilizare, care are o vechime de peste 40 de ani. Unul dintre inspectorii de la Sanepid a afirmat ca aparatul nu da randament.
De asemenea, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi nu au fost de acord cu planul de conformare si a propus modificari, printre care si inlocuirea instalatiei de sterilizare, considerata depasita. Managerul unitatii medicale, numit de putin timp in functie, a precizat ca se face sterilizare corecta, dar s-au neglijat anumite cerinte.
„Aparatul de sterilizare afiseaza presiunea si nu arata temperatura la care se face sterilizarea. Acest lucru nu a fost acceptat de Sanepid. Intre timp am facut cercetari si am descoperit ca exista o carte tehnica a aparatului care statea intr-un birou. Analizand cartea tehnica am afat ca presiunea afisata indica o anumita temperatura la care se face sterilizarea. Cartea tehnica trebuia sa stea langa instalatia de sterilizare, ca sa se stie la ce temperatra se face sterilizarea, dar, din neglijenta, a fost lasata intr-un birou. Problema a fost remediata. Acest tip de aparat de sterilizare a fost construit ca sa arate presiunea si nu temperatura la care se face sterilizarea. In cartea tehnica scrie ca o anumita presiune indica o anumita temperatura si tot asa”, a declarat dr. Daniela Triandaf, managerul Spitalului Harlau.