Vineri, 21 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o zi închinată Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare cu dată mobilă, care este celebrată în vinerea din Săptămâna Luminată
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Aceasta își are originea într-o legendă care spune că un orb și-a recuperat vederea după ce s-a spălat pe față cu apă dintr-un izvor care avea puteri miraculoase. În amintirea acestei întâmplări, an de an, de Izvorul Tămăduirii se sfințesc apele și se face agheasma mică. În bisericile ortodoxe, de regulă, agheasma mică se face pe 1 august, la începutul Postului Sfintei Maria, pe 1 septembrie, cu prilejul începutului Anului Bisericesc, dar și în vinerea din Săptămână Luminată.
Izvorul Tămăduirii este una dintre marile sărbători creștine. În anul 2023, aceasta pică pe 21 aprilie, în prima vineri de după Paște. Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată încă din cele mai vechi timpuri, ce amintește de o minune petrecută în apropiere de Constantinopol. Tradiția spune că Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare, înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.
În timpul unei plimbări printr-o pădure, Leon cel Mare s-a întâlnit cu un orb care i-a cerut apă. Împăratul a plecat să caute un izvor, iar în timpul căutărilor a auzit glasul Maicii Domnului care l-a îndemnat către o sursă de apă ce s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare. Astfel, orbul nu doar că și-a ostoit setea, ci și-a recăpătat vederea. Odată ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat pe locul izvorului tămăduitor un lăcaș de rugăciune, unde mulți creștini veneau să se roage pentru vindecarea bolilor trupești.
CONTINUARE PE BZI.RO