Amendă. Pentru contravenţii la regimul rutier, pentru scuipat seminţe pe jos, pentru călcat iarba… pentru diverse alte motive. Se plăteşte în termen legal, ok. Dacă nu, şi sunt desui în situaţia asta, apar complicaţii. Foarte puţini sunt cetăţenii care se sinchisesc de aceste notificări şi care încearcă a-şi rezolva problemele. Ca atare, conform legislaţiei actuale, urmează trimiterea în judecată a „uitucilor”, cerându-se înlocuirea amenzii cu „munca în folosul comunităţii”.
Sunt procese pe civil, destul de migăloase, pârâţilor le este foarte uşor să scornească explicaţii, alibiuri, motive de neplată. De aceea, nici primăriile nu-şi prea bat capul cu soluţionarea acestor speţe. Recuperarea unor asemenea datorii, mai mult scriptice, e considerată mai curând o utopie…
„Înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunităţii” – 56% din sentinţele date în anul 2021
Însă, de câţiva ani buni, oraşul Hârlău şi comunele învecinate (Scobinţi, Deleni, Cepleniţa, Focuri, Cotnari, Balş) nu mai stau la discuţii. A trecut termenul, nu s-a plătit amenda, acţiune în instanţă, solicitare de înlocuire a sancţiunii contravenţionale cu obligarea la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. Tonul a fost dat de primarul Gheorghiţă Curcă, ceilalţi edili din zonă i-ai urmat exemplul, astfel încât Judecătoria Hârlău ocupă un nesperat loc unu la nivel naţional în ceea ce priveşte acest tip de procese. În cursul anului 2021, această instanţă a dat 371 sentinţe prin care localnicii rău-platnici sunt obligaţi să iasă la muncă în folosul public. Mai mult de una pe zi.
Ca termen de comparaţie, celelalte instanţe din judeţ, adică Judecătoria Iaşi, Judecătoria Paşcani, Judecătoria Răducăneni şi Tribunalul Iaşi, toate la un loc, au avut pe rol doar 615 asemenea procese.
Revenind la Judecătoria Hârlău, statistica pe 2021 arată că aici s-au dat, cumulat civil şi penal, 663 de soluţii. Mai bine de jumătate dintre aceastea, 56% au avut ca obiect „înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunităţii”. La Judecătoria Iaşi, cea mai mare instanţă din judeţ, s-au pronunţat, anul trecut, 16.183 sentinţe. Doar 194 din acestea au fost în legătură cu transformarea amenzilor contravenţionale în zile de muncă în folosul comunităţii. Adică, doar 0,12%. Cam asta e şi media naţională. Cei de la Hârlău sunt singurii care fac notă discordantă, cu procentajul lor. Nu-s încasările preconizate la buget, dar se compensează cu munca patriotică.
sursa evenimentul