Pe baza datelor de la ,,Recensământul Populației și Locuințelor” (RPL) din 2021, unde a fost analizată ponderea tinerilor sub 19 ani din populația rezidentă a fiecărui județ, Iașul ocupă primul loc în țară (un procent de 26,8%).
Pe următoarele locuri se situează județele Suceava (26%) și Vaslui (25,7%). La finalul listei aflându-se Olt (18,6%), Teleorman (18,3%) și Hunedoara (18,2%).
Vârsta medie în județul Iași e cu 3 ani mai mică decât media națională
Așa cum a precizat sociologul Ciprian Iftimoaei, unul dintre principalele motive pentru care județul Iași ocupă locul I național în ceea ce privește ponderea tinerilor sub 19 ani din populația rezidentă, vizează fenomenul de îmbătrânire care s-a accentuat, în timp ce vârsta medie a populaţiei rezidente a crescut la 39,2 ani, faţă de 38,1 ani cât era la RPL 2011.
Comparativ cu vârsta medie pe ţară (de 42,4 ani), vârsta medie a judeţului nostru este mai mică cu 3,2 ani.
În plus, în ierarhizarea judeţelor după vârsta medie la RPL 2021, judeţul Iaşi se plasează pe locul doi (după judeţul Ilfov), potrivit acelorași date de la ultimul recensământ.
,,Vârsta medie a populației din regiunea Nord-Este este de 40,8 ani, județul Iași având populaţia cea mai tânără din punct de vedere demografic, secondat la mică distanță de județul Suceava, care în ultimii ani a avut o natalitate crescută. Județul Neamț este cel mai îmbătrânit democratic, cu vârsta medie de 43,2 ani, având cea mai mare pondere a vârstinicilor în populația totală a județului”, a transmis Ciprian Iftimoaei, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi și director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi.