marți, iulie 1, 2025
16.9 C
Paşcani
Login

„Județul Iași este pregătit pentru o iarnă grea” spune președintele CJ în urma vizitei la bazele de deszepezire

 „Județul Iași este pregătit pentru o iarnă grea” spune președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa în urma vizitei la bazele de deszepezire din Pașcani, Târgu Frumos și Iași. Aceasta a avut loc azi dimineață începând cu orele 8:30 iar vizita din teren pare să-i mulțumească pe autoritățile județene care au grijă ca iarna să nu creeze probleme în trafic pe drumurile din județ.

Cele trei baza de deszăpezire din județul Iași au fost astăzi, 21 noiembrie verificate chiar de președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. El a fost însoțit de noul șef al Drumurilor Județene din județul Iași, Sorin Babliuc, coordonatorul proiectului pentru o bună desfășurare a lucrărilor – Ciprian Ciucan dar și de reprezentanții firmelor care se vor ocupa ca pe drumurile din județ să nu fie probleme în această iarnă – EkySam și Enviro. După câteva minute de discuții, Maricel Popa a cerut suplimentare și mai ales atenție acolo unde sunt punctele cu probleme la fiecare cădere de zăpadă – Blăgești, Codri Pașcanilor, Cotnari, Deleni, Lespezi, Tătăruși.

Președintele Consiliului Județean Iași s-a arătat mulțumit de ceea ce a găsit la bazele de deszăpezire și spera ca iarna să nu îi ia pe nepregătite. Maricel Popa a pregătit și un plan de acțiune bine știut de toți cei implicați.

El mai vrea ca pe viitor, pe marginea drumurilor din județ să fie plantați cât mai mulți arbori care să înlocuiască parazăpezii de plasă folosiți acum.

Coordonatorul de proiect, Ciprian Ciucan spune că nu vor fi probleme în această iarnă, dat fiind că sunt și utilaje de rezervă pentru a se acționa atunci când se impune. În depozite sunt peste 500 tone de nisip și 60 tone de sare, aprovizionare făcută din timp. Și la baza din Târgu Frumos situația este sub control.

După cum se știe din anii trecuți, cele mai mari probleme sunt pe Drumul Județean 208 I pe tronsoanele Mircești, Lespezi, Todirești. Șeful Drumurilor Județene, Sorin Babliuc spune că utilajele sunt echipate și gata să se acționeze, iar de cele mai multe ori avertizările meteo se dau cu 72 de ore înainte, astfel existând timpul necesar pentru a preveni situațiile neplăcute.

Mai mult, firmele EkySam și Enviro au mașini de patrulare 24 din 24 de ore pentru a verifica starea drumurilor din județ și anunță de ce fel de utilaje au nevoie pentru a primi aprobarea de intervenție acolo unde sunt probleme.

40 de utilaje pregătite să intervină în situaţia de deszăpezire, mai exact 17 camioane cu sărăriţă, 11 autogredere, 6 freze de zăpadă şi 6 încărcătoare frontale, din care 35 în așteptare (tot timpul la dispoziția Direcției de Admnistrare a Drumurilor și Podurilor Iași) și 5 la cere (când o cere imperativ vremea).

De asemenea Consiliul Judeţean s-a dotat suplimentar pentru intervenții eficiente și rapide pe timpul iernii prin achiziţionarea în 2014 a două şenilate pentru intervenţii în caz de urgenţă. Cele două utilaje au costat împreună aproximativ 400.000 de lei si sunt în grija şi în operarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, Iasul este singurul Județ din România care, pentru întreaga Regiune de Nord-Est, prin proiectul european implementat de ADI Euronest, a cumpărat 25 de freze noi de zăpadă de mare putere. Acestea au achiziţionate prin intermediul fondurilor europene. Cinci dintre aceste freze au revenit Judeţului Iaşi şi sunt acum în custodia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi are în stoc 2645 tone de nisip şi 500 tone de sare. În funcție de evoluția condițiilor climatice, cantitățile se vor suplimenta, în vederea desfășurării activității în condiții optime.

Au fost montate 852 bucăţi de panouri parazăpezi pe următoarele sectoare de drum judeţean:

  • DJ 282D Româneşti-Podu Iloaiei (136 buc.)
  • DJ 281C Blăgeşti-Hărmănşti (188 buc.)
  • DJ 244F Bohotin-Grozeşti (175 buc.)
  • DJ 281B Borosoaia-Plugari (353 buc.)

Utilajele care sunt  utilizate la deszăpezire sunt monitorizate prin sistem de supraveghere de tip GPS. Link-ul pentru monitorizarea utilajelor de pe internet poate fi accesat de pe site-ul instituţiei: www.icc.ro (GPS utilaje deszăpezire).

Până la data de 31 decembrie 2016 este în vigoare acordul cadru de întreţinere curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă (deszapezire) încheiat cu asocierea SC Eky-Sam SRL şi SC Enviro Construct SRL. Preţul total al contractului este de 1.858.118 lei cu TVA.

Pentru perioada ianuarie-martie 2017 suntem în procedură de licitaţie, în data de 24 noiembrie urmând să aibă loc deschiderea ofertelor.

Recomandări