3.5 C
Paşcani
duminică, decembrie 15, 2024

La 4 luni după exit, TE-Rox Prod are cu 200 de angajați mai puțini iar Doina Cepalis dă lecții publice antreprenorilor care nu și-au vândut încă afacerile

Grupul suedez Holmbergs, care a cumpărat la finele anului trecut compania Te-Rox Prod, vrea creșterea cu peste 50% a capacității de producție a celor trei unități, de la Pașcani, Roman și Rugioasa. Decizia vine în contextul în care companii din diverse domenii încearcă să-și relocheze producția din China în Europa de Est, transportul mărfurilor din China în Europa fiind în mare parte blocat și generând costuri masive.
România devine astfel hub-ul central de producție Holmbergs, cu acces la clienți din întrega lume, de la piețele europene la SUA și Asia. “Suntem într-o perioadă de acomodare, de asimilare și aliniere la politica grupului (…) Apartenența la Holmbergs va deschide noi orizonturi de dezvoltare pentru companie”, a declarat pentru Profit.ro Doina Cepalis, CEO-ul Te-Rox.
Fabricile Te-Rox au 700 de angajați, cu 200 mai puțini decât susținea anul trecut Doina Cepalis că are. Cifra de afaceri pe 2020 a scăzut și ea la 18 milioane de euro, mult sub cele 30 de milioane la care visa Cepalis în 2019.
Salvată de suedezi, Cepalis dă acum lecții de antreprenoriat
Pandemia COVID a afectat violent business-ul Te-Rox, căderea în aprilie și mai 2020 fiind de 70%. Probabil și din acest motiv, Cepalis a accelerat în iunie 2020 vânzarea companiei. Acum, după ce suedezii de la Holmbergs au asigurat supraviețuirea, Cepalis dă lecții: “Pentru noi a fost esențial faptul că, după atâția ani în business, am avut un management al crizei foarte buncare ne-a ajutat să o scoatem la liman. Compania are un cash flow pentru situații de criză fără de care depășirea lockdown-ului, cu toate efectele asupra business-ului, ar fi fost cu siguranță mai dificilă. Am certitudinea, ca antreprenor care am fost nevoit de mai multe ori să pornesc de la zero, că poți rezista unei căderi a pieței – iar cea de anul trecut a fost fără precedent – dacă ai o rezervă financiară care să îți asigure funcționarea continuă”, a declarat Cepalis.
Compania a beneficiat de subvenții, utilizând fondul de rezervă pentru a fi cu plățile la zi, una dintre condițiile acordării sprijinului de către stat. Personalul Te-Rox a fost în șomaj tehnic câte două săptămâni din aprilie și mai, procedură susținută de stat, iar în plus Te-Rox a beneficiat de o reducere a impozitului pe profit de 10%.

Recomandări