In urma deciziei luate de catre ministrul sanatatii, Raed Arafat, ca in toate spitalele din Romania sa se efectueze un audit intern pentru a se cunoaste situatia unitatilor medicale din Romania, s-a finalizat controlul medical la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani. Managerul spitalului, dr. Costica Panzaru, a prezentat concluziile pe care organul de control le-a tras dupa cele doua luni de activitate. S-a urmarit modul in care se utilizeaza resursele statului, modul in care se achizitioneaza echipamentele medicale, s-a analizat cheltuielile cu personalul, cum sunt tratati pacientii si practic tot ceea ce tine de spital.
„Cheltuielile efective destinate activitatii din Compartimentul de Primiri Urgente au fost in suma de aproximativ 14 000 000 000 lei vechi pe anul trecut. De aici, peste 9 miliarde de lei vechi au fost cheltuieli de personal si peste 4 miliarde de lei vechi cheltuieli cu bunuri si servicii. Cheltuiala efectiva la numarul de cazuri inregistrate in CPU la nivelul anului 2012, Spitalul Municipal de Urgenta Pascani a inregistrat un cos pe caz de 70,90 lei. Ceea ce este impresionant este numarul de pacienti prezenti in CPU. Peste 19.000 de cetateni au ajuns pentru ingrijiri la noi, teoretic ar fi jumatate din numarul de cetateni a municipiului Pascani, daca ne luam dupa ultimile calcule facute la ultimul recensamant. Ca o medie, au fost cate 52 de persoane pe zi, ceea ce este destul de mult. Din acest numar au sosit cu ambulanta 7.151 de pacienti, adica 37,57%. Ca grupa de varsta printre cei mai multi pacienti sunt varstnicii. Trebuie mentionat insa ca din punct de vedere a categoriwi de urgente 50,65% din cazuri au fost de urgenta majora. 35,68% cazuri de urgente minore iar restul cazuri nonurgente care efectiv nu aveau ce sa caute in CPU”, a declarat la prezentarea raportului de audit, managerul spitalului, dr. Costica Panzaru.
Rezultat pozitiv
Potrivit raportului de audit intern efectuat la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani s-a constatat faptul ca nu s-au gasit nereguli in unitatea medicala municipala. Compartimentul de Primire Urgente este dotat cu aparatura medicala moderna iar in ceea ce priveste structura de personal, gradul de ocupare este de 100% si comisia de audit a apreciat faptul ca rezultatele evaluarii privind activitatea din CPU se inscriu in parametri normali.
„Ramane totusi o intrebare: cum de 50% dintre pacientii prezenti nu aveau ce cauta in CPU? Noi suntem obligati prin Lege sa primim orice pacient care se prezinta la Compartiment. Indiferent ca are sau nu probleme urgente. Nu noi trebuie sa intervenim pentru a imbunatati sistemul medical ci cei de la nivel national. Pentru 7 zile de spitalizare la Terapie Intensiva a spitalului se cheltuie o suma de 234 lei. Pentru un pacient in CPU se cheltuie o suma de 700 lei, binenteles sunt bani de la Minister, aici nu are nici o treaba Casa de Asigurari. Dupa parerea mea cred ca trebuie reglementat accesul pacientilor in sistemul medical pentru a se evita risipa de bani publici. Acest lucru nu se intampla doar la noi ci in toate unitatile de primiri urgente din tara”, a concluzionat dr. Costica Panzaru.
Orizont.imfo