Electrica Furnizare este Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI) desemnat pentru luna decembrie de către ANRE, care trebuie să preia pe orice consumător casnic care nu se mai poate aprovizona cu energie din nicio altă sursă.
El este, de asemenea, FUI-ul cu cel mai mic preț pe luna decembrie, dintre toți FUI, potrivit datelor furnizate de ANRE. El vinde, din această poziție, curentul cu 0,21 lei/kWh. fără tarifele de transport, distribuție, certificat verde și TVA. Ceilalți FUI sunt toți mai scumpi, în ordine aceștia fiind: Enel Energie, cu 0,23 lei/kWh, Enel Energie Muntenia, tot cu 0,23 lei, E.ON, cu 0,25 lei/kWh, Tinmar Energy, cu 0,26 lei și CEZ , cu 0,31 lei.
În general, prețul de furnizare contează în proporție de 35 – 40% în prețul final, deși ponderea tarifelor specifice diferă de la furnizor la furnizor, așa încât, știind costul cu furnizare, vă puteți calcula, în mare, cât este factura.
FUI sunt mai mulți, după cum puteți vedea din imaginea alăturată, dar „supremul” din decembrie, când niciun altul nu poate sau nu vrea să vă preia, este Electrica.
Informația este importantă pentru fiecare consumator casnic de energie din țară pentru că FUI este compania care îl va prelua obligatoriu în caz că furnizorul la care este arondat, altul decât cei de mai sus, l-a abandonat. În contextul scumpirilor brutale ale energiei electrice(prețurile de piață au crescut și cu 400% Record istoric de preț al electricității), mulți dintre furnizorii mai mici au decis să iasă din contractul cu un casnic sau firmă prin denunțarea lui unilaterală. Aceasta pentru că nu-și mai pot onora obligațiile de preț, pentru că nu aveau contracte pe termen lung de aprovizionare cu curent sau propriul lor funrnizor nu mai vrea sa le dea, iar piața este prohibitivă ca preț de achiziție. În acest caz, legislația în vigoare prevede că gospodăria trebuie să fie preluată automat la furnizare de către un FUI, de obicei pe zone de distribuție, ca să nu rămână pe întuneric. Astfel, în Moldova, este E.ON, în Muntenia de Sud, Banat și Dobrogea, este Enel, în TrasnilvaniA și nordul Muntenie, este Electrica, în Oltenia, este CEZ. Pe lângă aceștia mari, și-a făcut loc și Tinmar, singura companie antreprenorială românească care joacă la nivel înalt printre giganții mai sus menționați, aceasta având zone desemnate în toate regiunile istorice amintite.
Practic, dacă sunteți la un furnizor mai mic, unul din cele zecile licențiați de ANRE, iar acesta decide să vă abandoneze subit, puteți să știți la cine ajungeți. Important este că nu rămâneți pe întuneric, dar este bine de știut și la ce preț vi se factura curentul consumat și să faceți comparația cu vechiul furnizor. Comparația este utilă pentru că puteți pleca oricând de la FUI către un alt furnizor, dacă nu vă convine prețul.
Și în piața de gaze este aceeași situație, și acolo există FUI.
sursa cotidianul