Momente importante pentru viata culturala a orasului Harlau, unul dintre cei mai importanti oameni pe care acest oras i-a dat, va lansa un nou volum.
Este vorba despre istoricul Carol Iancu, autor a numeroase studii de consacrare a istoriei evreilor aparute in 5 limbi de circulatie, care a anuntat ca isi va lansa ultima creatie, cu titlul “Evreii din Hârlău. Istoria unei comunităţi”, pe data de 28 martie la Muzeul Vinului din Harlau.
Cartea este bazată pe o vastă documentaţie adunată in arhivele din România, Franţa, Israel şi Statele Unite, şi pe numeroase mărturii orale. Acest volum relatează destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfârşitul secolului al XIX-lea peste 50% din populaţia localităţii şi care a jucat un rol economic deosebit în dezvoltarea acesteia.
Despre Carol Iancu, putem spune ca are un CV impresionant. În 1963 a emigrat din România în Israel și a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde a obținut titlui de master cu „magna cum laude” și apoi în Franța, la universitatea Aix-en-Provence, unde a devenit doctor în litere și în științe umaniste; El este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry Montpellier 3, de asemenea director al „Centrului de studii și cercetări evreiești” din Montpellier. Îndeplinește și funcțiile de președinte al Amicalei Jules Isaac și de co – președinte al Asociației pentru înțelegere iudeo-creștină în Franța. Carol Iancu este doctor „honoris causa” al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. O parte dintre cărțile sale au fost traduse în limba română la editura Hasefer.
Carol Iancu, s-a născut într-o familie de evrei români din Hârlău. Bunicii săi, atât din partea tatălui Ițic Iancu, cât și a mamei sale Clara, născută Moscovici și originară din Bucecea, au căzut ca soldați în luptele pentru apărarea României în primul război mondial. Carol Iancu și-a făcut studiile școlare elementare și liceale în localitatea sa natală (în afară de o scurtă perioadă la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia) și și-a dat bacalaureatul la liceul „Costache Negruzzi” din Iași.