joi, august 21, 2025
22.2 C
Paşcani
Login

Lege cu impact major în industria alimentară și fast-food, promulgată de președinte. Producătorii, obligați să limiteze acizii grași

Președintela Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege cu impact major în industria alimentară. Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente. Maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile. 

Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă. Partea proastă este că sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.

Producătorii apelează îndeosebi la acizii grași trans nesaturați pentru că aceștia prelungesc termenul de valabilitate al produselor și le conferă un aspect plăcut. Pe piața europeană sunt produse cu peste 40 la sută acizi grași trans. În special, acest lucru se întâmplă în sud-estul Europei.

CITESTE CONTINUAREA PE DIGI24

Recomandări