10.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Legea combaterii risipei alimentare va deveni obligatorie pentru firme, a stabilit Parlamentul

Legea combaterii risipei alimentare prevede o serie de măsuri pe care le pot lua operatorii economici pentru a reduce acest fenomen, însă aceste măsuri sunt facultative în prezent. Printr-o propunere legislativă ce a primit marți votul decisiv al deputaților se urmărește ca mecanismele de prevenire a risipei să devină obligatorii pentru firme și să fie introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe.

Propunerea legislativă intenționează să oblige operatorii economici din sectorul agroalimentar să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, față de prevederea actuală pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Astfel, firmele vor avea obligația de a implementa măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor alimentare aflate aproape de data de expirare, redistribuirea gratuită a alimentelor către operatorii receptori sau către alți operatori economici, utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor, direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material pentru hrana animalelor din adăposturi sau trimiterea produselor alimentare alterate pentru transformarea în compost sau biogaz. Unele dintre aceste măsuri sunt deja prevăzute de Legea 217/2016, altele sunt introduse de propunerea legislativă.

De asemenea, este vizată și introducerea unei prevederi ce vizează firmele din industria ospitalității, care vor trebui să permită clienților să ia la pachet, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care le-au comandat, dar nu le-au consumat (posibilitatea care există și acum la multe restaurante). Totodată, vor trebui să informeze despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări