Peste un milion şi jumătate de români ar urma să primească ajutor de la stat din această iarnă. După nouă ani în care a zăcut în Parlament, una dintre cele mai importante legi pentru români a fost, în sfârşit, votată azi. Legea consumatorului vulnerabil ar trebui să mai ia din povara facturilor la energie şi gaze pentru cinci sute de mii de gospodării.
Timp de nouă ani a adunat praf prin diverse sertare. Azi, după trei ore şi jumătate de discuţii în contradictoriu, legea consumatorului vulnerabil are în sfârşit o formă finală. „Am căzut de acord ca termenul de aplicare a legii să fie 1 Noiembrie 2021, acest an. Sunt 3 tipuri de forme de energie şi încălzire”, spune Oana Ţoiu – preşedintele comisiei pentru muncă.
Peste cinci sute de de mii de gospodării vor beneficia de ajutor din partea statului, conform legii. Datele INS arată că se vor bucura de efectele legii mai puţin de 1 milion şi jumătate de români aflaţi în situaţii dificile din punct de vedere fiannciar. În niciun caz până la cinci milioane, aşa cum susţinea ministrul Muncii. „Între 1 milion şi 5 milioane de oameni vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului”, preciya Raluca Turcan.
Comisiile au mai votat majorarea venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure. Doar că, având în vedere noile preţuri de pe piaţa de energie, experţii spun că de fapt opt din zece români se află într-o situaţie vulnerabilă. „Degeaba vorbim de vulnearbilitate pentru că practic 80% din populaţie intră la vulnerabilitate la preţurile astea”, spune Ioan Purica, expert în energie. Doar că, ajunşi la capătul bugetului şi al răbdării, oamenii aşteaptă mai mult. „Cam cât credeţi că ar trebui să acopere statul din facturi? După părerea mea cel puţin jumătate din facturi. Cel puţin la curent electric. Nu mai vorbim de gaz. Cel puţin jumătate”, mărturiseşte o femeie.
Legea va intra în vigoare din punct de vedere juridic cel mai devreme săptămâna viitoare. După aprobarea în plenul Camerei, trebuie promulgată de către președintele Iohannis.