Legumicultorii de la Târgu Frumos vor să achiziționeze drone pentru irigații, utilizate tot mai des de fermierii din România. Aceste dispozitive le vor ușura munca, astfel că nu vor mai folosi irigațiile prin picurare în toată ferma legumicolă. Primele roșii produse în solariile de la Târgu Frumos vor ieși pe piață peste câteva zile, cu prețuri puțin mai mari mari față de anul trecut
Producătorii de legume din Târgu Frumos, cea mai mare comunitate de legumicultori din Iași, vor să modernizeze fermele și intenționează să achiziționeze drone care să irige culturile. Costurile pentru o singură dronă sunt destul de ridicate, de câteva mii de euro, însă sunt eficiente.
„Acum, mai nou, se folosesc dronele pentru irigații. Sunt precise, udă locul cum trebuie, le programezi. Producătorii din Târgu Frumos s-au mai modernizat, au apărut tot felul de tehnologii, cu monitoare, calculează totul, îți spune temperatura. Până la urmă, ținem și noi pasul cu schimbările și, dacă ne ajută, le folosim. Investițiile sunt destul de mari, iar în legumicultură toate s-au scumpit. Unui zilier îi dai acum 200 de lei pe zi, semințele, apa, totul s-a scumpit.
Deci au crescut costurile de producție. Iar în solarii sau pe câmp e muncă toată ziua. Trebuie să verifici mereu ca planta să se dezvolte, altfel poți pierde producția”, susține Feodorov Eusehnie, directorul Asociației Legumicultorilor din Târgu Frumos.