Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al PSD care prevede reducerea TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%, a anunţat purtătorul de cuvânt al partidului Ştefan Radu Oprea.
„Veste bună pentru românii care îşi încălzesc locuinţele cu lemne de foc. Comisia buget-finanţe din Senatul României a votat un raport favorabil pentru iniţiativa PSD de reducere a TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%. Dezbaterea şi votul în plenul Senatului va avea loc săptămâna viitoare.”, a scris Ştefan Radu Oprea, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021.
„Termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel încât cetăţenii să beneficieze de reducerea preţului la lemne de foc din această iarnă. P.s. Vă readuc aminte că 85% din locuinţele din mediul rural sunt încălzite cu lemne.”, a transmis Oprea.
Potrivit Realitatea.net, Ştefan Radu Oprea a transmis: „Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii – n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure.
Scăderea preţului este una dintre variante, astfel încât îţi poţi permite să plăteşti un preţ corect pentru un metru cub de lemne de foc. Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta, pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne să beneficieze de aceleaşi condiţii cu cei care se încălzesc cu energie electrică sau cu gaze”, a argumentat Radu Oprea.
Conform INS, lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru majoritatea populaţiei. Numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijioc de încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45,71%, din totalul gospodariilor înregistrate la nivel naţional.
În ceea ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încalzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce reprezintă peste 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural, unde cei mai mulţi sunt pensionari şi persoane cu venituri mici.