Administratorul unei firme din Paşcani a primit amenda maximă prevăzută de lege pentru lipsa unei ştampile. A reuşit să-i convingă pe judecătorii a două instanţe că amenda reprezenta practic un abuz din partea poliţiştilor, cărora le fusese lene să-şi facă treaba.
În iunie 2018, M.B.V. a apelat la serviciile unei firme specializate pentru a instala sistemul de alarmare la punctul de lucru al societăţii pe care o administra. Apoi, a trimis proiectul tehnic Inspectoratului Poliţiei Judeţene, spre avizare. A primit răspunsul negativ abia în iunie 2019. După aproape doi ani, în luna mai a anului trecut, la un control al poliţiştilor la firma administrată de M.B.V. s-a constatat că acesteia îi lipseşte avizul pentru sistemul de alarmă. Legea prevede pentru această contravenţie o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Poliţiştii au aplicat direct amenda maximă.
M.B.V. a plătit jumătate din minimul amenzii, respectiv 2.500 lei, dar a contestat procesul-verbal în faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani. Aceştia nu au avut nimic de reproşat actului întocmit de poliţişti, cu excepţia faptului că fusese scris mult prea târziu. Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că aplicarea unei amenzi se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei sau de la data încetării săvârşirii, în cazul contravenţiilor continue.
„De la momentul respingerii avizului, la data de 23.06.2019, respectiv când sistemul de alarmare era instalat şi pus în funcţiune încă din 31.07.2018, curge termenul de prescripţie a aplicării sancţiunii amenzii contravenţionale, termenul împlinindu-se la 23.12.2019, respectiv 31.01.2020. Procesul verbal de constatare a contravenţiei a fost întocmit la data de 19.05.2021, iar fapta a fost săvârşită cel mai târziu la data de 31.07.2018, când există dovada certă că sistemul a fost pus în funcţiune, fiind cu mult depăşit termenul legal de 6 luni de la data săvârşirii faptei”, au notat judecătorii, care au dispus anularea procesului-verbal.
Sentinţa a fost contestată de IPJ, dosarul fiind preluat de magistraţii Tribunalului. În faţa acestora, reprezentanţii IPJ au precizat că agentul constatator nu avea de unde şti înainte de control că sistemul de alarmare fusese instalat fără avizul poliţiei. Ei nu au explicat însă de ce nu au verificat acest lucru în cele 6 luni cât puteau, legal, să o facă. Judecătorii instanţei superioare au constatat şi ei, ca şi cei de la Paşcani, că poliţiştii aplicaseră amenda mult după termenul limită în care o mai puteau face. Apelul IPJ a fost respins, sentinţa fiind definitivă. M.B.V. va trebui să solicite Fiscului returnarea banilor plătiţi deja.