Regia păşcăneană de termoficare a reziliat toate contractele de furnizare a căldurii şi apei calde. În acest sens au fost trimise deja notificări tuturor abonaţilor, de la societăţi comerciale şi institutii până la asociaţiilor de proprietari. Totodată au fost reziliate şi convenţiile încheiate cu locatarii de la bloc, anexele la contractele cu asociatiile. Măsura a fost luată la solicitarea administratorului judiciar dupa ce regia a intrat în insolventa, pe motiv că RAGCL nu mai are licenţa de operare încă de anul trecut şi nici nu o poate reînnoi pentru că nu a fost transformată în societate comerciala. Urmeaza să fie înştiinţat şi ANRE de acesta situaţie iar din acel moment regia nu va mai avea calitatea de operator pentru căldura la Paşcani. În aceeaşi notificare abonaţii sunt rugaţi să găsească alte surse alternative de căldur,ă cum ar fi de exemplu montarea de centrale termice de apartament.
Sincorn despre notivifaci
Conducerea regiei spune că din momentul primirii notificării contractul de furnizare este reziliat, iar RAGCL nu mai are nici o obligaţie faţă de abonaţi. În aceste condiţii toţi locuitorii de la bloc sau case, care erau la sistemul centralizat de încălzire, trebuie să se debranşeze şi să îşi pună centrale proprii pentru a avea căldura pa iarna.
De asemenea nici locatarii nu mai au obligatii faţă de regia de termoficare, înafară de achitarea facturilor restante. Mai exact cei care vor să se debranşeze nu mai trebuie să anunţe RAGCL-ul şi nici să depună cereri şi să achite costurile aferente, mai ales după ce regia va pierde calitatea de operator. Reţelele se afla în proprietatea municipalităţii încă din anul 2015 iar în acesta calitate Primăria şi Consiliul Local trebuie să spună dacă sunt sau nu limite sau reguli la debranşare. Cu atât mai mult cu cât, în momentul de fată încă este în vigoare o hotărâre a Consiliului Local Paşcani prin care este interzisă debranşarea în anumite zone ale municipiului şi chiar sunt prevăzute sancţiuni.
Până acum regia a primit peste 300 de cereri de debransare şi alte 150 de cereri de constatare după ce caloriferele au fost deja tăiate.
Cei mai mulţi dintre locatarii au apelat la serviciile unor societăţi private din Paşcani Târgu Frumos şi chiar din Roman pentru montarea centralelor termice şi au trimis notificări că s-au debranşat după ce au aflat că RAGCL nu mai poate furniza căldură şi că “taxa de debranşare” (costurile lucrărilor) nu este legală şi nu trebuie achitata pentru că nu a fost aprobată de Consiliul Local. In unele cazuri au fost reclamate si inundatii din cauza taierilor necontrolate pe retelele de incalzire.
Menţionăm că la institutiile publice din subordinea Consiliului Local şi la unităţile de învăţământ şi cele de sanitare vor fi montate centrale termice pe gaz, lucrările de proiectare si executie fiind în derulare.