C.P. La 27 martie-9 aprilie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a votat unirea Basarabiei cu România, un prim pas hotărâtor în realizarea Marii Uniri. În anul în care sărbătorim Centenarul Unirii, această dată va fi marcată prin mai multe activităţi.
Colegiul Naţional ,,Mihail Sadoveanu’’ va participa la una dintre acestea, organizată de Liceul Teoretic ,,Petre Ştefănucă’’ din Ialoveni, Republica Moldova.
Este vorba despre Conferinţa Ştiinţifică ,,100 de ani de la Marea Unire din 1918’’, care va avea loc în data de 24 martie 2018. Lucrarea care va reprezenta Colegiul Naţional ,,Mihail Sadoveanu’’ la conferinţă este intitulată ,, Personalităţile Marii Uniri- Ion I.C. Brătianu şi Samoilă Mârza, fotograful Unirii’’, autorii fiind două eleve ale Colegiului, Bianca Elena Isticioaia şi Maria Magdalena Ţăpoi, coordonate de doamnele profesoare Jitaru Adela şi Mercaş Haricleea Monica.
Delegația din Pascani va fi condusa de prof. Genoveva Serban director la Colegiul Mihail Sadoveanu și dr. Grigore Craciunescu, fost primar al municipiului Pascani și fost deputat în parlamentul României.
În anul 2010 la inițiativa primarului Grigore Craciunescu, municipiul Pașcani s-a înfrățit cu orașul Ialoveni unde a ridicat o troiță în cinstea ostașilor cazuți în al doilea razboi mondial. În anul 2014 a avut loc o inițiativă în parlament, promovată de ,, Platforma unionista acțiunea 2012″ prin care parlamentarii romani erau rugați sa adopte un liceu din Republica Moldova. Deputatul Grigore Craciunescu a adoptat Liceul Teoretic Petre Ștefanucă. Ca urmare a acestei decizii deputatul Grigore Craciunescu a fost inițiatorul înfrățirii Colegiului Mihail Sadoveanu cu Liceul Teoretic Petre Stefanucă.
În anul în care se sărbătoresc 100 de la Marea Unire, dr. Grigore Crăciunescu a venit cu propunerea la cele doua licee, ca acest eveniment sa fie sărbătorit printr-o Conferință care sa se desfasoare la Ialoveni. Propunerea a fost insoțită de promisiunea de a găsi fonduri pentru a sponsoriza întreaga activitate.
.