3.6 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Liceenii intră în febra examenelor scrise de la BAC. Anunţarea rezultatelor, amânată cu o zi

Elevii din judeţul Iaşi intră astăzi în focul examenelor scrise la bacalaureat, prima dintre probele care urmează să fie susţinute de către aceştia fiind cea la limba şi literatură română. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au precizat că pentru sesiunea iunie – iulie din acest an s-au organizat 18 centre de examen, iar la evaluare s-au înscris 6.059 de candidaţi.

Centrele de examinare vor fi organizate la liceele din oraşele din judeţ, 13 în Iaşi, trei în Paşcani, unul în Târgu Frumos şi unul în Hârlău. „Atragem atenţia candidaţilor că pot consulta, la centrul de examen, cu 24 de ore înaintea de începerea probei, listele cu repartiţia pe săli a candidaţilor, să citească cu atenţie regulamentul examenului şi să se prezinte la examenul scris cel târziu la ora 8.30, pentru că probleme încep de la ora 9.00, iar după 08.30 accesul candidaţilor nu mai este permis în săli. Îi atenţionăm pe candidaţi să evite orice situaţie neconformă cu metodologia, orice tentativă de copiere, pentru a nu pierde o sesiune de examen, riscându-şi traseul profesional“, a precizat Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.
Noutatea acestui an este decizia ministrului Educaţiei ca tezele să fie corectate în alte judeţe decât în care au fost susţinute. Reprezentanţii ISJ Iaşi au precizat că încă nu ştiu exact în ce judeţ vor fi corectate lucrările elevilor din Iaşi, dar că răspunsul va fi oferit „în timp util“.

Doar două zile pentru contestaţii

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat intenţia de a face această modificare prin secretarul de stat, ieşeanul Vasile Şalaru, iar pe 24 iunie a fost publicat un ordin de ministru în Monitorul Oficial prin care s-a modificat modalitatea de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat naţional 2015. În Ordinul de ministru cu numărul 4.265 s-a stabilit că lucrările elevilor vor fi evaluate în alte judeţe decât în cele în care aceştia au susţinut problele şi că transportul lucrărilor urmează a fi reglementat de către Comisia Naţională de Bacalaureat.
Efectul direct al acestor schimbări va fi decalarea cu o zi a afişării rezultatelor, care trebuiau să fie făcute publice pe 6 iulie, iar acum sunt programate pentru trecerea în catalogul electronic şi expunerea la aviziere pentru ziua de 7. Mai mult, dacă iniţial soluţionarea contestaţiilor era prevăzută pentru zilele din intervalul 7-9 iulie, acestea se va realiza acum în doar două zile, 8 şi 9 iulie.

Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, ministrul a precizat că modul de derulare a examenului de bacalaureat nu se va schimba şi că posibilitatea aceasta de corectare a lucrărilor în alt judeţ exista în metodologie încă din 2011, doar că nu a fost pusă în aplicare. „Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică şi nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele“, a precizat Cîmpeanu.

Sursa: Ziarul de Iași

Recomandări