Erasmus+ în Valencia, Orașul Artelor și al Științelor (1)
C.P. În perioada 13.11.2023 – 02.12.2023, la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”, Pașcani se desfășoară prima mobilitate a proiectului 2023-1-RO01-KA121-VET-000135745, din cadrul acreditării Erasmus+, în orașul Valencia (Spania), orașul Artelor și al Științelor.
Valencia se află pe coasta de est a Spaniei, pe malul drept râului Turia, fiind al treilea oraș ca mărime din țară. Este un important centru universitar, industrial, comercial și turistic.
Situat printre portocali și câmpuri de orez, Valencia are reputația unei destinațiii romantice, lucru ce poate fi justificat dacă privim trecutul glorios al orașului.
La mobilitate participă 14 elevi din clasa a X-a D profesională, calificarea Electrician exploatare joasă tensiune, domeniul de pregătire Electric, însoțiți de două cadre didactice, Miron Daria și Tătaru Radu. Elevii vor participa la un stagiu de pregătire practică la companii din domeniul electric din oraș.
Întâlnirea a debutat cu ceremonia de primire, în cadrul căreia Diana Constantin, coordonatorul de grup din partea organizației intermediare Esmovia, a prezentat organizația mai sus amintită, iar Irene Sapiña Torres, șefa departamentului de plasament în companii a elevilor, a pregătit participanții pentru stagiile lor, prin activități dinamice. Elevii au avut ca sarcină să reflecteze asupra așteptărilor lor, dar și asupra a ceea ce pot oferi companiilor gazdă.
De asemenea, a fost prezentat și programul zilnic de lucru al celor trei săptămâni de stagiu, atât în ceea ce privește instruirea practică, cât și programul desfășurat la principalele obiective culturale și turistice din zonă.
Erasmus+ în Valencia, Orașul Artelor și al Științelor (2)
Programul cultural al mobilității a debutat după întâlnirea de bun venit, când elevii însoțiți de un ghid, au participat la un tur al centrului orașului în care au fost prezentate principalele monumente de arhitectură ale orașului Valencia, începand cu Plaza de Toros de Valencia, oficial Plaça de bous de Valencia, construită între 1850 și 1859 în stil neoclasic, inspirat de arhitectura civilă romană precum Colosseumul din Roma.
A urmat vizitarea Estación del Norte (Gara de Nord), clădire cu caracter monumental și stil modernist valencian inaugurată în 1917. Decorarea interiorului clădirii a fost realizată cu ceramică glazurată, trencadís și mozaicuri de la fabrica „La Ceramo” din Benicalap. În holul său, o combinație de lemn, sticlă și marmură îmbină căldura, transparența și luminozitatea. Are nenumărate elemente decorative din ceramică, lemn, metal, sticlă și alte materiale. Plintele fiecărei uși sau ferestre interioare din hol sunt din lemn, iar pe cele mai înalte se poate citi motto-ul „bon voyage” în diferite limbi.
S-a vizitat și Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei) nume dat uneia dintre cele mai importante și centrale piețe din orașul Valencia. Se caracterizează prin prezența clădirilor, majoritatea în stil eclectic și raționalist, construite în prima jumătate a secolului al XX-lea, precum primăria, sediul Consiliului orașului Valencia.
Pașii s-au îndreptat apoi spre Mercado Central sau Mercat Central, o piață publică situată vizavi de Llotja de la Seda și de biserica Juanes din centrul Valencia, Spania. Este una dintre principalele lucrări ale Art Nouveau din Valencia.
La final zilei, elevii au poposit pentru câteva momente în Plaza de la Reina, care este unul dintre cele mai emblematice locuri din oraș, de unde se poate admira și vizita Catedral de Valencia (Catedrala din Valencia), construită pe un templu roman antic care a fost ulterior moschee. Stilul gotic predomină în Catedrală, deși păstrează numeroase elemente din perioade diferite, de la romanic până la baroc.