Întreruperea furnizării apei timp de cinci zile la Pașcani, la începutul acestei luni, i-a scos din amorțeală până și pe cei din conducerea PSD Pașcani.
După luni de zile de tăcere, au organizat o conferință de presă, vineri 16 mai de la ora 11.00.
ApaVital și ARSACIS somate să rezolve problemele de la Pașcani
Ei au solicitat în mod public operatorului regional de apă și canalizare să acorde pășcănenilor o compensare de 30% prin reducerea facturii la apă și canalizare pentru luna mai. De asemenea, reprezentanții PSD au anunțat că acordă asistență juridică tuturor pășcănenilor care vor să solicite despăgubiri în instanță, dacă ApaVital nu le va acorda de bună voie.
În același context, social democrații pășcăneni au mai solicitat operatorului ieșean repararea conductei de aducțiune a Pașcaniului pentru a nu mai fi avarii așa de dese. Consilierul, Vlad Macovei, a spus că va iniția un proiect de hotărâre pentru realizarea unei expertize pe rețeaua de aducțiune de către specialiști, pentru stabilirea exactă a cauzelor avariilor.
Privitor la aceasta chestiune, primarul Marius Pintilie a spus că nu este o prioritate realizarea unei expertize și că se are în vedere realizarea unei stații de epurare pe Siret, a doua sursă de alimentare pentru Pașcani.
Moda semnăturilor filmate!
Tot în cadrul conferinței de presă, președintele organizației locale, Dragoș Ionescu a semnat în fața camerei de luat vederi două notificări, așa cum edilul s-a filmat recent în timp ce a semnat o cerere de finanțare pentru Lacul Peștișorul. Una adresată conducerii ApaVital cu cele două solicitări și altă adresată Asociației Regionale de Apă și Canalizare prin care se solicită ca în ședință convocată pe 22 mai să se discuție despre problemele cu furnizarea apei de la Pașcani, despre acordarea compensațiilor pentru pășcăneni și despre repararea rețelei de aducțiune.
O altă probleme pusă în discuție, în cadrul conferinței de presă a fost povara plății apei meteorice. La Pașcani societățile comerciale și unitățile publice achita pentru colectarea și epurarea apei de ploaie. Costurile sunt uriașe, susțin reprezentanții Primăriei, în funcție de cantitățile de precipitați și suprafețele betonate și canalizate.
De exemplu, Primăria Pașcani a achitat anul trecut cca 1,6 milioane de lei doar pentru apa meteorică, iar în lunile bogate în precipitații, ploaie sau zăpadă, se plătesc câteva sute de mii de lei. Reprezentanții PSD Pașcani cred că sumele sunt prea mari și că ar trebui renegociat contractul sau chiar eliminarea de la plata a acestui serviciu, așa cum s-a procedat în alte localități din țară.
De celalalte parte, reprezentanții ApaVital susțin că singura soluție pentru scăderea costurilor pentru apa meteorică este ca municipalitatea să facă la Pașcani o rețea de colectare și depozitare a apei pluviale care să fie folosită mai apoi pentru irigații. Aceeași soluție este recomandată și pentru persoanele juridice. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Pașcani susțin că nu sunt bani pentru realizarea unor astfel de rețele.
Menționăm că eliminarea plății apei pluviale de către Primărie și celelalte instituții publice precum și de societățile comerciale ar avea că efect majorarea facturilor la canalizare pentru populației. Mai exact, costurile pentru canalizarea și epurarea apelor pluviale vor fi incluse în preț.