Prin programul guvernamental de ajutor pentru înfiinţarea de firme debutante au fost constituite, în Iaşi, în patru ani de la înfiintare numai 434 de societăţi. In comparaţie în Cluj sau Timişoara au luat naştere de cinci ori mai multe firme.
Tinerii din judeţul Iaşi nu sunt printre cei mai întreprinzători români. Dovadă stă numărul de societăţi cu răspundere limitată – debutante (SRL-D) apărute în peisajul economic din Iaşi prin programul de ajutor iniţiat de Guvern în urmă cu patru ani. La nivel naţional, Iaşul ocupă abia locul 13, cu mult în spatele unor judeţe precum Maramureş, Galaţi ori Bistriţa-Năsăud. Clujul dă tonul pe acest segment, numărul entităţilor economice de acest tip înregistrate în “inima” Ardealului fiind mai mare chiar şi decât cel din Bucureşti. Prin intermediul acestui program tinerii până în 35 de ani pot să îşi înregistreze firmele fără costuri la Registrul Comerţului, iar pe baza unui plan de afaceri pot primi un ajutor de la stat de maxim 10.000 de euro.
“Ideile vin, dispar”
Soţilor Cătălin şi Ramona Manolache le-a picat fisa în 2011 că s-ar putea “privatiza”. Acum, la patru ani distanţă, au propria lor afacere în Valea Lupului, unde desfăşoară comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule. “Ideea ne-a venit în 2011, dar ştiţi cum e: ideile vin, dispar. Abia anul următor, în luna aprilie, am demarat formalităţile, iar în luna octombrie a aceluiaşi an ne-a venit şi răspunsul afirmativ că am fost acceptaţi”, ne-a povestit Cătălin Manolache, reprezentantul Autocolor Distribution SRL-D. Soţia sa, Ramona, este administratorul celui mai de succes “start-up” din judeţ, având cea mai consistentă cifră de afaceri dintre toate SRL-D-urile înregistrate în Iaşi. Au pornit la drum cu 15.000 euro, bani proprii, şi au accesat fonduri de 10.000 euro nerambursabili de la stat. În 2013, afacerile firmei Autocolor Distribution s-au ridicat la peste 800.000 lei.
Continuare pe Ziarul de Iasi