Ministerul Sănătății a actualizat lista medicamentelor care pot influența capacitatea de a conduce autovehicule. Substanțele din compoziția medicamentelor pot da rezultat pozitiv la DrugTest, testele rapide efectuate în trafic de către polițiștii de la rutieră, iar șoferii pot rămâne fără permis de conducere.
Ce spune medicul legist despre gradul de metabolizare și de eliminare a fiecărei substanțe din organism. Medicamentele care au în compoziție substanțe psihotrope (care conțin substanțe psihoactive) au acțiune asupra psihicului și sunt capabile să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul unei persoane, dacă sunt luate pe termen lung, fără indicația medicului specialist.
Medicamentele din această categorie pot provoca dependență dacă nu sunt adminstrate în urma unui plan medical corect și pot influența rezultatul testelor antidrog făcut de polițiști în trafic. Medicamente care conțin substanțe psihoactive și care îi pot lăsa pe șoferi fără permisul de conducere timp de 72 de ore
„Pentru medici, denumirea comună internațională din lista de medicamente este ceea ce contează, de fapt. Noi putem să decelăm (descoperim/scoatem în evidență) denumirea comună internațională din lista de medicamente (DCI) în expertizele noastre toxicologice prin metode precum gaz cromatografia sau lichid cromatografia, acestea fiind cele mai specifice investigații. Altfel, noi, medicii, nu putem spune, în mod normal, la recoltarea de probe biologice, din ce produs comercial (denumire comercială a medicamentelor) provin acele substanțe.
Substanțele din compoziția medicamentelor din această listă comercială au un timp de înjumătățire diferit. (Timpul de înjumătățire reprezintă un parametru farmacocinetic, care este definit ca timpul necesar scăderii la jumătate a concentrației unei substanțe active, medicament în plasma sanguină). Efectul este diferit în cazul fiecărei persoane în parte, deoarece medicamentul în sine are limitele lui și fiecare organism are o viteză de metabolizare diferită.
Gradul de metabolizare și de eliminare a fiecărei substanțe din organism este diferit de la o persoană la alta De exemplu, substanța codeina, are între 2 și 4 ore efect în sânge. Mai exact, dacă persoana nu își mai administrează o altă doză de medicament care asociază codeina, după 4 timpi de înjumătățire, substanța poate să dispară din organism și să nu mai producă efect farmacodinamic, să nu mai crează efecte”, a declarat pentru Digi24 Medic Primar Legist Costescu Mihnea, șef lucrări Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Disciplina de Farmacologie şi Farmacoterapie.