0.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Lista milionarilor din agricultura ieseana. Agrocomplex in top

Subventiile pe care le-au primit cei mai importanti detinatori de terenuri agricole din judet se ridica la cateva milioane de euro • Acestia detin mii de hectare de teren in mai multe comune din Iasi • Cea mai mare suma a fost obtinuta pentru o suprafata de peste 4.000 de hectare

Agricultorii ieseni care detin suprafete mari de teren in judet au obtinut anul trecut subventii de cateva milioane de euro. Primii zece beneficiari ieseni ai subventiilor agricole au incasat anul trecut, de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), peste 3,6 milioane de euro pentru suprafetele pe care le au in administrare. Este vorba despre ajutorul care se ofera fermierilor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata – SAPS 2012. Conform datelor furnizate de APIA Iasi, in topul celor zece mari beneficiari de subventii pe suprafata se numara mai multe societati comerciale din judet, care exploateaza terenurile agricole de mai multi ani.

Topul este condus de SC Orgapic SRL, care administreaza o suprafata de 4.158 de hectare de teren si a incasat suma de peste 582.000 euro. Urmatoarea in clasament este firma SC Agrocapital SRL, care a ridicat de la APIA Iasi suma de 568.000 euro pentru peste 4.000 de hectare. Firma se ocupa de cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. SA Moldova Tiganasi a incasat pentru suprafata de 4.015 hectare pe care o exploateaza, peste 404.000 euro. Cu suprafete de peste 3.000 de hectare, au beneficiat de subventii destul de mari si societatile Agricola Prut SRL, SC Agrocomplex Lunca SA din Pascani si Agrocom Strunga SA, care au primit sume cuprinse intre 250.000 si 500.000 euro fiecare. Ultimii in top, care au suprafete de cateva mii de hectare, sunt Cotnari SA, SC Panifcom, SA Ipatele, dar si SC Agromec Movileni SA. Beneficiari ai platilor directe în cadrul schemei de plata unica pe suprafata pot fi persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata. Acestia trebuie sa detina calitatea de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori în cadrul asociatiilor în participatiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obtine plata, cei interesati trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare, sa depuna o cerere la APIA si sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar.

Recomandări