-0.6 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Lista școlilor “verzi” din județ care vor fi construite sau reabilitate printr-un program național. Printre acestea, două din comuna Miroslovești și una din Todirești

Ministerul Educației a anunțat miercuri, 17 ianuarie, școlile admise în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi” din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au fost admise și proiecte din județul Iași, urmând să fie construite sau reabilitate nouă școli verzi, ce au ca scop crearea unui mediu educațional sănătos, durabil și prietenos cu mediul.

Cele nouă proiecte din județul Iași, care au fost admise, sunt:

  1. Construirea Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” în satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea;
  2. Modernizare și reabilitare clădire Școala Profesională Holboca, Corp C și construire spații de învățământ în localitatea Dancu, comuna Holboca;
  3. Înființarea unei școli verzi în comuna Rediu;
  4. Construirea unei școli verzi în comuna Valea Lupului;
  5. Modernizarea clădirii Colegiului Național „G. Ibrăileanu”, extinderea clădirii Colegiului Național „M. Eminescu”, extinderea clădirii Liceului Teoretic „M. Costin” din municipiul Iași – solicitant municipiul Iași;
  6. Reabilitare Școala Soci și Școala Verseni, comuna Miroslovești;
  7. Construirea unei școli în satul Valea Adâncă, comuna Miroslava;
  8. Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Aron Vodă”, sat Aroneanu, comuna Aroneanu;
  9. Construirea unei școli verzi în comuna Todirești, prin demolare și construcții extinse.

Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi, cel mult 8 milioane de euro pe proiect.

La nivelul întregii țări, sprijinul financiar va fi în valoare totală de 225.000.960 de euro, fără TVA. TVA-ul va fi acoperit din bugetul de stat. Selecția școlilor verzi a avut ca obiectiv asigurarea unei acoperiri naționale, atât în mediul rural, cât și în cel urban.

Ce este „școala verde”?

Conceptul de „școală verde” implică crearea unui mediu sănătos și eficient din punct de vedere energetic, folosind tehnologii durabile, cum ar fi panouri solare și sisteme de gestionare energetică. Proiectele vor viza îmbunătățirea izolației termice, utilizarea surselor regenerabile de energie și implementarea sistemelor de management energetic. Totodată, vor include facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Potrivit metodologiei publicate, costurile de exploatare pentru energie și apă în școlile verzi vor putea fi reduse cu 20% până la 40%, iar beneficiile includ o reducere semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de apă.

Lista finală a tuturor proiectelor poate fi consultată AICI.

Ghidul solicitantului poate fi consultat AICI

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări