Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţeni. Oamenii vor putea să ceară despăgubire în instanță autorităților locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului.
Anuntul a fost facut de europarlamentarul Nicu Stefanuta care a avut calitatea de raportor & negociator pe dosarul despre calitatea aerului din partea Grupului Verzilor.
Noua directiva prevede:
-standarde mai stricte de pentru particulele fine din aer, PM 2.5, PM 10, SO2 și NO2 și alți poluanți, de două ori sau 2.5 ori decât standardele actuale
-obligativitatea măsurării în zonele în care există poluare
-acces în instanță și despăgubiri pentru cetățenii care se îmbolnăvesc (fac astm, cancer pulmonar) din cauza depășiriilor regulate ale calității aerului in zonele în care se măsoară calitatea aerului
-planuri concrete despre cum are de gând statul sa respecte legislația și să rezolve problemele în zonele complicate
Noua legislație va trebuie transpusă în doi ani de zile iar noile limite pentru particule poluante vor trebui respectate începând cu 2030. Până atunci statele vor trebui să pregătească ghidurile cu măsuri prin care să arate Comisiei ca autoritățile știu ce au de făcut.