Cei doi beneficiari ai detaşărilor scandaloase la Administraţiaa Bazinală de Apă „Prut-Bârlad şi patru artizani ai operaţiunilor de angajare şi transfer sunt acuzaţi în principal de de abuz în serviciu.
La nici o săptămână după ce Tribunalul Iaşi a dispus reangajarea directorului tehnic dat afară prin metoda modificării organigramei, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad mai primeşte o palmă: fostul director, între timp retras pe postul nou înfiinţat de adjunct, a fost trimis în judecată de DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat rechizitoriul în cazul Lotului „Chelneriţa”. Şase persoane vor compărea în instanţă, iar printre acestea se află Petru Avram.
Asupra lui planează suspiciunea de comitere a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), se arată în comunicatul publicat ieri de Direcţia Naţională Anticorupţie – Direcţia Teritorială Iaşi.
Petru Avram a fost instalat director a treia oară pe 14 noiembrie 2019. Numirea a făcut-o ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor de atunci, Costel Alexe, şi el abia instalat de doar zece zile în funcţie.
Cei doi sunt cumetri, colegi de partid şi de Consiliu Judeţean. În noiembrie 2017, Avram fusese înlocuit de Ion Păvăleanu, trimis de PSD de la SGA Neamţ. În cei doi ani de pauză, Avram a rămas la ABA ca şef birou şi director tehnic şi nu a contestat în instanţă debarcarea sa.
În numele tatălui şi al nepoatei
Alături de Avram, au fost trimişi în judecată şefii Primăriei Vatra Moldoviţei, pe unde au fost detaşate două persoane către ABA Prut-Bârlad.
Este vorba de primarul Virgil Saghin, bănuit şi el de comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), de secretara Ana Boca, de asemenea suspectată de abuz în serviciu şi de complicitate la abuz în serviciu, precum şi de fostul viceprimar Gabriel Niga, acuzat şi el de abuz în serviciu.
Au fost trimişi în instanţă şi beneficiarii detaşărilor – Simona Burlacu (fostă Iancu), devenită cunoscută mai ales pentru vechimea de câţiva ani nu în domeniul absolvit (Chimie), ci într-un club din Iaşi, şi Stelian Meţler, fostul inspector-şef al ITM Botoşani, pensionat cu câţiva ani în urmă.
Ulterior, s-a descoperit că Meţler, detaşat primul, vara trecută, este fiul directorului adjunct al Apelor Române, Constantin Meţler, iar chelneriţa este o nepoată de-a primarului comunei sucevene.
Burlacu şi Meţler sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Chelneriţa, administrator public, iar pensionarul de la ITM, consilier pe protecţia mediului
Rechizitoriul arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei ar fi fost formale, lipsite de conţinut şi fără scop legal – chelneriţa, administrator public al comunei, iar pensionarul, consilier pe probleme de protecţia mediului.
Angajările au fost făcute „doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA Prut-Bârlad”. Angajările au fost făcute în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu, precizează documentul citat.
În fiecare din cele două cazuri, după câteva zile, cei trei acuzaţi de la Primăria Vatra Moldoviţei au încuviinţat detaşarea la Iaşi, unde cei doi aveau aprobarea directorului Petru Avram pentru încadrarea pe posturi de ingineri, deşi nu aveau studii de specialitate în domeniu.
Cei doi „ingineri” ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler – 46.968 lei şi Burlacu – 6.417 lei), conchide rechizitoriul.
Nici conducerea ABA Prut-Bârlad, nici Primăria comunei Vatra Moldoviţei nu s-au constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi, pentru cinci dintre cei şase inculpaţi fiind propusă menţinerea măsurilor asigurătorii.