O analiză pe bugetele comunelor, de anul trecut, arată că, din venituri, majoritatea nu-şi poate acoperi nici măcar cheltuielile de personal. Asta în condiţiile în care creşterea puternică a salariilor din administraţie a fost în a doua jumătate a anului. Anul 2019 va fi critic. În 2018, au fost comune ieşene care, din venituri proprii, abia au acoperit jumătate din salariile funcţionarilor. Restul banilor au venit de la bugetul central. (…)
Clubul „bogaţilor“
Evident, comparaţii de genul „cine are mai mulţi bani“ sunt puţin relevante dacă nu punem în oglindă cât de chibzuit şi eficient îi cheltuieşte. Mai întâi, e interesant de văzut ce primării reuşesc să-şi acopere măcar bugetul de salarii din veniturile proprii.
Municipiul Iaşi şi comuna Miroslava stau cel mai bine la acest capitol: 27 la sută, respectiv 29 la sută din venituri merg la personalul angajat în cele două primării. Pe lângă Iaşi şi Miroslava, doar la Paşcani şi în Valea Lupului, raportul cheltuieli de personal/ venituri proprii s-a menţinut anul trecut sub 50 la sută.
Media judeţeană este 60 la sută, dar sub acest prag se află doar cele patru unităţi administrativ teritoriale (UAT-uri) amintite împreună cu Tg. Frumos şi comunele Rediu, Aroneanu, Leţcani, Mirosloveşti, Popricani şi Răducăneni. Primăriile Sineşti şi Heleşteni dau pe mere ce au luat pe pere, adică veniturile proprii obţinute sunt egale cu cheltuielile de personal. Dar 58 din cele 98 de primării din judeţ au nevoie de ajutor de la stat pentru asta. La fel şi Consiliul Judeţean, unde pentru plata lefurilor a mai fost nevoie de 10 la sută peste veniturile obţinute, respectiv 12,4 milioane de lei. A fost recompensat cu 29,8 milioane de lei.