Căminele culturale din suburbiile Pașcaniului au ajuns o povară pentru administrația locală. Nu sunt folosite, iar unele dintre ele se află într-o stare avansată de degradare, iar acolo unde au fost făcute reparații, au apărut din nou probleme din lipsa sursei de căldură. Un exemplu în acest sens este căminul cultural din suburbia Lunca Pașcani.
Renovarea lui a început în anul 2014 și s-a finalizat în 2017. Au fost cheltuiți cca 1,7 milioane de lei. La scurt timp, acoperișul și pereții au fost afectați din cauza gerului, dar și a scurgerilor de precipitații. În anul 2014, Primăria Pașcani a făcut o achiziție pentru servicii de reparații de aproape 200.000. Acoperișul a fost reparat, dar sunt urme de degradare din timpul iernii. Fostul primar, consilierul Dumitru Pantazi, a atras atenția că a lăsat în derulare procedurile pentru rețelele de gaz și că încă nu a fost rezolvată această problemă.
Primarul Marius Pintilie a spus că urmează să pună instalația de gaz și a solicitat fostului edil o soluție pentru funcționarea căminului.
Dacă căminul cultural de la Gâștești a fost dat în administrare școlii din localitate, cel de la Blăgești este folosit, din când în când, ca depozit de alimente de către Primărie, iar cele de la Sodomeni și Boșteni sunt deteriorate.
Funcționarea lor ar fi trebuit să fie coordonată de conducerea Casei de Cultură. În acest sens, legislativul local a aprobat o hotărâre, nr. 67 din 30.06.2005, care încă mai este în vigoare.
În document se arată că, începând cu data de 1 iulie 2005, încetează activitatea căminelor culturale din suburbii, iar clădirile se transformă în case de festivități, comemorări și petreceri pentru evenimente deosebite. Ulterior au fost stabilite și tarifele de închiriere. De asemenea, activitățile culturale specifice au fost transferate în subordinea Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani. Primarul Pașcaniului a fost însărcinat să ducă la îndeplinire această hotărâre, iar conducerea Casei de Cultură să nominalizeze persoanele responsabile. În mod surprinzător, atât directoarea Casei de Cultură, cât și conducerea Primăriei Pașcani susțin că nu au văzut această hotărâre, deși este pe site-ul instituției. Ea a fost aplicată timp de câțiva ani de zile, dar cheile de la căminele culturale au fost luate după 2008, la solicitarea Primăriei, și au fost desemnați alți responsabili.
Menționăm că un consilier local, Monica Pleșcan de la PNL, a propus ca aceste clădiri să fie date spre administrare școlilor din localitățile respective, așa cum s-a întâmplat deja la Gâștești, pentru activități educaționale și culturale, în loc să rămână în paragină. Totodată, ar trebui alocate de la bugetul local sumele necesare pentru întreținere și asigurarea utilităților.