Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi cea de-a două sărbătoare cu cruce roşie la rând, după Bobotează, şi anume Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Acesta este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul“ sau „Îngerul Domnului“ pentru că este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.
În total, Biserica marchează şase sărbători în numele Sfântului Ioan, de la zămislirea sa, pe 23 septembrie, naşterea, pe 24 iunie, soborul care se serbează astăzi, tăierea capului la sfârşitul lui august, pe 29, prima şi a doua aflare a capului său, pe 24 februarie şi a treia şi ultima aflare a capului, pe 25 mai. Se serbează aflările capului Sfântului Ioan Botezătorul pentru că acesta, care s-a născut cu şase luni înaintea lui Iisus, a fost ucis prin decapitare de către Irod, care a fost certat de sfânt pentru că trăia cu soţia fratelui său, Irodiada. Mormântul său din Samaria fusese profanat în secolul al IV-lea, iar o parte dintre moaştele sale au fost salvate şi duse la Iersualim, apoi în Alexandria. Capul său a fost pierdut de trei ori, despre istoria sa puţine lucruri fiind ştiute, decât că în prezent se află la Roma.
Există multe tradiţii care înconjoară sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu ocazia acestei zile, marcată şi sub numele de „Sânt-Ion“, „Înaintemergătorul Domnului“ sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“, se consideră sărbătorile de iarnă oficial încheiate. Oamenii ţin această sărbătoare în veselie pentru că tradiţia spune că cine nu este vesel în această zi va fi trist tot timpul anului viitor. De asemenea, oamenii care se vor stropi cu agheasma mare care a fost sfinţită de Bobotează vor fi feriţi de boli pe tot parcursul anului.