1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Marş organizat la Paşcani, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului

Aţi observat în jurul dumneavoastră copii care deşi sunt foarte isteţi au probleme de comunicare sau de comportament? Autismul nu este o boală, deoarece în general, dacă nu au şi alte probleme, copiii au o dezvoltare normală, ci mai degrabă o afecţiune care îi face pe copii să fie foarte diferiţi de cei din jur, motiv pentru care se adaptează greu şi au nevoie de ajutor şi înţelegere pentru a se descurca.

În sprijinul acestor copii şi al familiilor acestora, elevii şi profesorii de la Şcoala Specială din Paşcani s-au implicat astăzi într-o acţiune publică de conştientizare a autismului, alături de cei peste 200 de tineri voluntari care au dorit să se implice. Ei au organizat un marş care a pornit chiar de la şcoală şi a ajuns până în faţa Casei de Cultură din localitate, realizând la finalul manifestării, o fundiţă albastră pentru a personaliza simbolul campaniei.

La eveniment a participat un număr mare de voluntari de la şcolile din oraş şi chiar din suburbii, mişcarea de conştientizare a autismului fiind primită cu interes de numărul mare de participanţi în comparaţie cu anii trecuţi. Astfel de acţiuni se desfăşoară în Paşcani pentru a treia oară, motiv pentru care coordonatorii speră că se vor implica şi alte instituţii, mai mult, în anii următori.

Conform unor statistici recente îngrijorătoare, la fiecare 7 ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism, în Paşcani fiind încadraţi în sistemul special de învăţământ peste 30 de copii, iar numărul acestora se pare că a crescut în ultimii ani, printre motive regăsindu-se poluarea, efectele vaccinurilor sau toxicitatea.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 2 aprilie, încă din anul 2007, iar rolul acestui eveniment anual urmăreşte creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelele societății şi implicarea comunităţii pentru a sprijini încadrarea în mod armonios a acestor copii, în sistemele de învăţământ şi în comunitate.

Recomandări