Marșul conștientizării autismului. Fundă umană făcută de peste 300 de persoane
Sute de elevi și profesori au mărșăluit astăzi pe străzile din Pașcani. Ei susțin campania de conștientizare a autismului. Evenimentul s-a încheiat cu o fundă umană, de culoare albastră chiar în centrul civic din oraș. Au fost dăruite trecătorilor pliante cu mesaje despre această tulburare dar și baloane.
Centrul Pașcaniului a fost luat cu asalt de sute de persoane, participante pentru a marca ziua de 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
Elevi și profesori de la mai multe școli din Municipiu au făcut funda umandă, specifică evenimentului ajuns în acest an la cea de-a V a ediție, în oraș, oragnziatori profesorii de la Școala Specială din Pașcani.
Parteneri la eveniment au fost toate unitățile școlare din Municipiu dar și comunele din împrejurimi, elevi de toate vârstele alături de profesori, cum ar fi “Miron Costin”, “Sadoveanu”, CF “Unirea”, “Mihai Busuioc”, “Nicolae Iorga”, “Iordache Cantacuzino”, Lunca, Gâștești alături de Centre pentru Servicii Comerciale, ONG-uri – Șansa, Go Care etc.
Până a ajunge aici însă, a avut loc marșul solidarității. S-a mers de la Școala Specială Pașcani, Esplanada, str 1 Decembrie 1918, Parcul Peștișorul și platoul din fața Primăriei Municipiului.
Pentru a marca ziua de 2 aprilie, reprezentanții Școlii Speciale au pregătit mai multe activități ce se vor desfășutra pe parcursul acestei săptămâni, cum ar fi “Mișcarea înseamnă viață” eveniment programat pentru ziua de 4 aprilie 2017, începând cu orele 11.30, în curtea Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani. Aici, elevii școlii și partenerii vor participa la un antrenament funcțional timp de 25 minute, exerciții făcute cu propria greutate. Cei prezenți vor purta un articol vestimentar de culoare albastră. Momentul este susținut de echipa Rebrand.
Pe 5 aprilie 2017, între orele 10.30-12.00, va avea loc seminarul despre autism, cu invitați de la Fundația „Ancora Salvării” Iași, Asociația ANCAAR Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany Iași, diverși specialiști în domeniu.
Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.