Paşte mai sarac decat in alti ani pentru majoritatea romanilor afectati de criza economica prelungita si de preturile la alimente din ce in ce mai mari. Toti spun ca anul acesta, bugetul pentru masa de Paste va fi cu siguranta mai mic, dar si cheltuit cu mai mare atentie. Iar pentru ca majoritatea produselor s-au scumpit fata de anul trecut, singurele produse la care cetatenii nu vor renunta vor fi ouale rosii si cozonacii.
Daca friptura de miel a fost stearsa de pe lista multora, la oua si cozonaci nimeni nu este dispus sa renunte. Asadar bugetul maxim alocal este de 400 de lei, bani, in majoritatea cazurilor, trimisi de copiii care lucreaza in strainatate.
Si pentru ca preturile cresc de la o zi la alta, gospodinele au ales sa faca cozonac si pasca in casa. Puiul pentru friptura sau ciorba este si acela primit de la nemurile care stau la tara. Pascanenii, din ce in ce mai stramtorati financiar, someri sau pensionari, spun ca bugetul alocat pentru masa de Paste va fi mai mic in comparatie cu cel de anul trecut. Astfel, acestia vor renunta la anumite produse sau le vor cumpara in cantitati mai mici.
Situatia sta altfel la tanti Maria din Poenita care va pregati o masa cu de toate pentru ca isi asteapta copiii care sunt plecat prin tara, la masa. Nu vor lipsi doua, trei feluri de friptura, oua rosii, salata de legume, cozonaci si pasca, stropite cu vin rece adus din beci, facut in toamna. Desi pensia este una mica, curtea din spatele casei este mare, cu tot felul de animale, care vor fi sacrificate pentru a face o masa indestulatoare pentru toate neamurile care ii vor trece pragul, in zilele de sarbatoare.
Preţurile pentru masa de Paşte sunt carne de miel – 25 lei/kg, carne de porc – 20 lei/kg, pui – 9 lei/kg, caş – 18-20 lei/kg, urdă – 12 lei/kg, cozonac de la 10 lei, pască de la 15 lei, ouă – 0,5 lei/bucata, roşii – 6 lei/kg, castraveţi – 5 lei/kg, salată şi ceapă verde – 1 leu/legătura, vin – intre 5 si 10 lei/litrul. ziaruloriyont.info