Aproape 100.000 de măști de protecție care reprezentau un pericol pentru viețile oamenilor au fost retrase definitiv de pe piața românească. Alte peste 30 de milioane de bucăți nu vor mai fi vândute până nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță.
Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a găsit astfel de nereguli în peste 200 de farmacii și magazine, din toată țara.
La rândul lor, medicii ne sfătuiesc să fim atenți la măștile cumpărate: dacă nu sunt testate și avizate, în loc să ne protejăm, ne expunem singuri bolii.
”– La ce ești atent atunci când îți cumperi mască de protecție?
– Să fie suficient de elastică astfel încât să nu-mi facă urechile elefant, asta ar fi principala chestiune, pe lângă asta, culoarea să se asorteze cu îmbrăcămintea.
– Ești sigur că această mască pe care o porți acum te protejează?
– Nu bag mâna în foc”.
Andrei recunoaște că își alege masca astfel încât să fie în tendințe. Pe ultima a primit-o cadou și nu avea nici certificat, nici etichetă. Are și una medicală pe undeva.
Andrei: ”Trebuie să o spăl….na, asta e cumpărată de la farmacie, dar tre spălată, e posibil să o am de două săptămâni pe asta corectă”.
Măștile textile trebuie să îndeplinească un standard numit Oeko-tex (se citește eco-tex).
Acesta arată că materialele sunt sigure pentru a sta în contact prelungit cu pielea, adică nu au metale grele în vopseluri și chimicale iritante în țesături, iar pentru a obține autorizație de produs sanitar trebuie să treacă prin teste de laborator.