1.3 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Măștile sanitare ar putea provoca un dezastru ecologic. Peste 130 de miliarde sunt folosite lunar

După o lungă perioadă cu restricţii, grecii speră că turismul îşi va reveni. Dar, în aşteptarea oaspeţilor, dau piept cu o altă problemă.

În apa mării au ajuns milioane de măşti de protecţie. Şi nu sunt singurii care se confruntă cu o asemenea situaţie.

Peste două milioane de măști de protecție au ajuns anul trecut în apele Greciei, spun speciaștii de mediu. Iar vietățile sunt în pericol, după cum se vede și în aceste imagini – cu o caracatiță care se ascunde sub o mască și un crab încurcat într-un elastic.

Scafandru: „Asta e doar o mică parte. Cele mai multe sunt în alt loc. Temerile noastre sunt reale. Și cred că lucrurile se vor înrăutăți.”

Aproximativ 130 de miliarde de măști sunt folosite lunar în întreaga lume. Iar pentru scafandrii a devenit deja un obicei să strângă astfel de deșeuri.

Voluntari: „Peste tot. În păduri, în mare. Sunt peste tot. Peste tot măști și mănuși. Le văd în toate porturile, le văd pe plajă.”

Nu doar Grecia se confruntă cu această problemă.

Voluntar Greenpeace, Olanda: „Marea problemă cu aceste măști de unică folosință sau cu mănușile, odată ce ajung în mediul înconjurător, pentru că sunt fabricate din material compozit, nu se descompun, așa că vor rămâne acolo până la 450 de ani.”

Și pe canalele din Amsterdam plutesc măști de protecție și mănuși de unică folosință.

Scafandru: „Nu vom vedea impactul real decât peste un an sau doi. Avem nevoie de mai mult timp.”

Specialiștii atrag atenția că, în acest ritm, riscăm să avem de-a face cu un dezastru ecologic. Iar urmările vor fi resimțite zeci de ani de acum încolo.

Sursa Stirile Pro TV

Recomandări