În caz de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat,2Inspectoratul
pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, recomandă
cetățenilor respectarea unor măsuri de protecție specifice:
Recomandări generale pentru populaţie
Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine), cu respectarea măsurilor de prevenire a virusului SARS-Cov-2.
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.
Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Evitaţi băuturile care au un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
Stingeţi sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
Pentru sugari si copii mici:
realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenți de aer;
sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale din fibre naturale comode;
nu va fi scos din casă decât în afară perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciulița pe cap;
copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate;
mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casa fără adaos de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool;
la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau al mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hainuţe sau scutece curate şi uscate;
copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecțiuni cronice:
crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare al organismului;
hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai
slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți;
alimentația va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare al alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din fibre naturale, precum şi pălării de protecție pe cap;
persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale îşi vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului curant. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dușuri pe zi.
Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit:
aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei încercând se evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității.
se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți;
este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada;
utilizarea unui echipament corespunzător, din fibre naturale si echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Recomandări pentru angajatori :
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
reducerea intensității şi ritmului activităților fizice;
asigurarea ventilației la locurile de muncă;
alternarea efortului dinamic cu cel static;
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite care au curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
asigurarea echipamentului individual de protecție;
asigurarea de dușuri
ISU Iasi