Următoarele măsuri şi acţiuni, constituie strategia de combatere a efectelor temperaturilor ridicate, precum şi a pagubelor materiale generate de acestea, în situaţia avertizărilor de “cod galben” şi “ cod portocaliu” :
1.Masuri și acțiuni dispuse de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor Iași :
a). – restricționarea transporturilor de animale, în scop comercial sau alte scopuri, între orele 1100 şi 1900;
b). – interzicerea mişcării de animale în scopul hrănirii acestora (pe păşune) sau în vederea efectuării de diverse munci (tracţiune etc), în intervalul orar menţionat anterior;
c). – adaptarea programelor de acţiuni sanitar veterinare obligatorii, astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor;
d). – dirijarea către abatoare a animalelor cahectice (puternic deshidratate şi în imposibilitatea de a se deplasa), din considerente legate de protecţia animalelor;
e) – de a controla sursele de apă din punct de vedere al contaminării acestora;
2.Obligațiile proprietarilor şi deţinătorilor de animale:
a). – de a respecta măsurile dispuse de autorităţile veterinare;
b). – de a lua toate măsurile pentru protejarea animalelor din proprietate, de stresul termic;
c). – de a asigura animalelor în permanenţă apă potabilă pentru adăpare, la o temperatură adecvată;
d). – de a ţine animalele în adăposturi corespunzătoare în intervalul orar recomandat (grajd, umbrar, ţarc etc.) care poate oferi protecţie animalelor faţă de acţiunea directă a razelor solare, cu asigurarea unei ventilaţii adecvate, fie naturală fie artificială;
e). – de a administra animalelor hrană în cantităţi mai mici decât cele normale (deoarece hrana abundentă stimulează producerea de căldură a organismului), cu frecvenţă de administrare mai mare;
f). – de a uda animalele cu apă la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea şi reducerea temperaturii corpului;
g). – de a uda podeaua adăpostului, dacă este posibil;
h). – de a supraveghea animalele pentru a detecta semnele instalării hipertermiei:respectiv uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargie, slăbiciune, iar în cazul când aceste semne sunt identificate, se vor intensifica acţiunile de reducere a temperaturii corpului animalului şi va fi anunţat medicul veterinar;
i). – să anunţe medicul veterinar la apariţia unor stări morbide sau mortalităţi la animalele deţinute;
3. Alte structuri administrative sau private au următoarele responsabilităţi:
a). – de a asigura suficiente surse de apă potabilă fie prin forarea de noi puţuri, în cazul în care cele existente se dovedesc insuficiente sau prin transportul apei cu cisterne din zone unde există surse suficiente de apă potabilă;
b). – de a asigura, în funcţie de necesităţi, stocuri de furaje prin redistribuirea stocurilor de furaje din judeţele neafectate major de secetă, către cele unde se înregistrează temperaturi extreme; folosind experienţa acumulată cu ocazia unor crize similare (judeţul mai puţin afectat asigurând sprijin celui care se confruntă cu temperaturi extreme).
c). -de a răspunde în timp util solicitării de ridicare a cadavrelor sau deseurilor provenite de la animale;
4. Alte asociaţii profesionale pentru cresterea animalelor sau organizaţii non-guvernamentale au obligaţia:
– de a sprijini autorităţile de la nivel naţional, judeţean şi local pentru aplicarea strategiei nationale de reducere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătatii, bunăstării animale şi a mediului;
COMUNICAT DSV