1.3 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Medici: Se anunţă un sezon de gripă mai „zgomotos”

Sezonul a început deja, la nivel naţional, numărul de cazuri fiind de 56 în ultima săptămână monitorizată, faţă de 10 acum un an. Ttotodată, numărul total de infecţii respiratorii acute este de 46.000.

Specialiştii spun că sezonul de gripă care tocmai a început va fi unul mai „zgomotos” comparativ cu cel de anul trecut. Deja la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă, IACRS, penumonii) a fost de aproape 46.000, cu 31,7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 38,2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară – 33.067. Conform raportării făcute de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 6 – 12 decembrie au fost raportate în toată ţara 56 de cazuri de gripă, comparativ cu zece cazuri câte erau anul trecut în aceeaşi perioadă.

La Iaşi, situaţia este stabilă în acest moment, nefiind foarte multe cazuri de gripă confirmate. „Din fericire, datorită faptului că până în momentul de faţă au fost respectate măsurile de protecţie – purtarea măştii şi distanţarea, cazurile nu au fost atât de numeroase comparativ cu anii trecuţi. În continuare recomand vaccinarea antigripală în special persoanelor din categoriile vulnerabile care au indicaţie în acest sens”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

Anul acesta, campania de vaccinare a demarat abia la jumătatea lunii octombrie, medicii spunând că a fost „mai lent decât ar trebui”. Comparativ, în anul anterior, primele doze au fost distribuite către DSP încă de pe data de 14 septembrie 2020. Astfel, anul trecut erau deja imunizaţi peste 51.000 de ieşeni până la începutul lunii decembrie, iar anul acesta, numărul celor vaccinaţi până în primele zile ale lunii a fost doar de aproape 40.000, cu 10.000 mai puţini comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii de familie spun că anul acesta campania de vaccinare antigripală a fost una atipică, fiind suprapusă peste imunizarea anti-COVID-19 şi peste valurile de neîncredere şi de dezinformare ale cetăţenilor. Dacă pe de o parte, sunt pacienţi care vin la cabinet să îşi facă antigripalul fiindcă au încredere în el, există şi persoane care, speriate de toate conspiraţiile legate de COVID-19, nu vor să mai audă nici de antigripal. Mai există o categorie, pacienţi care se imunizează antigripal, sperând că îi va proteja şi de COVID, deşi sunt vaccinuri cu mecanisme diferite.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări