-0.4 C
Paşcani
luni, ianuarie 6, 2025

Medicii de la sate inventariază toate miturile care circulă despre vaccin

Unii au început să inventarieze toate miturile care circulă despre vaccin, pentru a fi pregătiţi cu explicaţii după nivelul de înţelegere al fiecăruia.

Medicii de familie din satele ieşene primesc deja foarte multe întrebări din partea pacienţilor cu privire la campania de vaccinare anti-COVID. Specialiştii spun că există trei categorii de pacienţi – cei care nu sunt de acord să se vaccineze, spunând că vaccinul este „toxic“, cei care abia aşteaptă să fie imunizaţi şi să revină la normalitate, dar şi cei care sunt indiferenţi la acest subiect. Pacienţii au şi o serie de temeri legate în special de reacţiile adverse pe care le-ar avea vaccinul, însă nu neapărat cele care apar imediat după vaccinare, ci sunt interesaţi şi de problemele care ar putea să apară pe termen lung.

„Este o chestiune care ţine de educaţia individuală, dar noi ca medici reuşim să risipim nişte temeri, şi asta o facem la cabinet, discutând cu fiecare în parte. Asta facem oricum de zeci de ani de când ne ocupăm cu vaccinarea, sunt oameni care nu sunt de acord nici cu vaccinarea antigripală, dar explicându-le am reuşit să le schimbăm părerea. Am observat că oamenii apreciază dacă primesc un sfat profesionist, de la o sursă avizată“, a precizat dr. Viorel Olăraşu, medic de familie în comuna Ciorteşti.

Medicii au observat că în această perioadă oamenii tind să îşi ia informaţiile de pe diferite reţele de socializare, să creadă în teorii conspiraţioniste şi diferite mituri. De aceea, medicii care fac parte din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au început să „inventarieze“ miturile în care cred pacienţii, pentru a fi pregătiţi să explice pe înţelesul fiecăruia ce este adevărat şi ce este fals.

„În comunitatea de unde sunt, mi-am dat acordul şi am pus pe pagina de Facebook a Primăriei fotografia din momentul în care m-am vaccinat. A fost alegerea mea să fac asta, am înţeles că pacienţii au încredere în mine, dar nu e suficient să mergem doar pe latura emoţională. Trebuie să construim mesaje cu argumente clare, care să fie adaptate în funcţie de nivelul de pregătire al fiecărei persoane şi al nevoii de informare“, a precizat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni.

Medicii mai spun că şi-au sfătuit pacienţii referitor la vaccinare încă de când a început pandemia, însă acum vin tot mai des la cabinet oameni cu diferite întrebări, majoritatea fiind legate de momentul când va începe vaccinarea în rândul întregii populaţii, unde se pot programa sau dacă programarea o face medicul de familie.

„Oamenii aud de la televizor că medicii de familie fac programări, însă momentan nici noi nu ne putem programa; eu de exemplu încerc de cinci zile, şi nu funcţionează platforma“, a completat dr. Olăraşu.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări