Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune introducerea evaluării psihologice a șoferilor ulterior obținerii permisului de conducere, procedură similară celei pentru cei cu afecțiuni medicale. Medicii vor putea trimite șoferii la specialist, pentru a le evalua capacitatea psihologică de a conduce. Psihologii vor identifica șoferii cu risc crescut de accidente și îi vor putea include în programe speciale. Poliția rutieră va retrage permisul șoferilor declarați inapți psihologic.
Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de MAI propune modificarea legislației existente, astfel încât să se înregistreze o creștere a siguranței rutiere.
Cea mai radicală dintre acestea vizează evaluarea psihologică a șoferilor, măsura introducând o procedură similară cu cea existentă pentru șoferii cu afecțiuni medicale fiziologice incompatibile cu conducerea. Ministerul propune ca Poliției rutiere să i se permită să retragă permisul de conducere al persoanelor care manifestă simptome ce le pot afecta capacitățile psihologice capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule.
Conform propunerii, un medic va putea trimite un șofer la un psiholog independent pentru o evaluare psihologică, dacă observă simptome care pot afecta capacitățile psihologice ale șoferului.
Psihologul va putea identifica șoferii cu predispoziție de a încălca regulile de circulație și îi va putea include în programe speciale pentru a reduce riscul de accidente evaluarea sa vizând stabilirea aspectelor legate de tendințele de asumare a riscului, atitudinile față de respectarea normelor rutiere.
După cum se arată în nota de fundamentare a propunerii de ordonanță, se creează posibilitatea identificării timpurii a manifestărilor agresive, ”relația dintre factorii de responsabilitate și comportament fiind deosebit de importantă cunoașterea acestor aspecte pentru educarea, consilierea, reabilitarea participanților la trafic, cu efecte asupra creșterii siguranței rutiere”.