Tot mai mulți români cad victime ale accidentelor vasculare cerebrale (AVC-uri) și insuficiențelor cardiace. Potrivit celor mai recente statistici făcute publice de Ministerul Sănătăţii situația este una îngrijorătoare în România, unde anual un număr de 55.000 de persoane suferă un AVC ischemic și 10.000 de persoane un AVC hemoragic. Și mai grav este că astfel de boli cardiace afectează și tinerii, o tendință care se conturează mai ales în ultima perioadă.
Totodată, AVC-urile reprezintă a doua cauză a deceselor la nivel global, după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate pe termen lung. Mai exact, 40% din supraviețuitorii unui AVC prezintă diferite grade de dificultăți de înțelegere a informațiilor și de exprimare.
Statisticile pentru următorii ani sunt însă tot mai sumbre, Potrivit Raportului Anual din 2020 întocmit de Word Stroke Organisation, dacă tendințele actuale continuă, până în 2050 ne putem aștepta ca, în fiecare an, să apară peste 30 de milioane de noi accidente vasculare cerebrale și 12 milioane de decese din cauza accidentului vascular cerebral. Numai în luna mai a acestui an, mai bine de jumătate dintre decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Astfel, aproximativ 13.000 de persoane au murit din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
În ciuda cifrelor care vorbesc de la sine, pacienții tind să neglijeze simptomele, mai ales că semnele de boală cardiacă pot apărea rapid, dar pot dispărea la fel de repede. Astfel, cele mai multe persoane se prezintă la medic pentru ajutor specializat atunci când este prea târziu.
Conform celor declarate de medicul cardiolog Lidia Iftime, printre semnele care te anunță că trebuie să faci o vizită medicului cardiolog se numără durerea toracică, tusea persistentă, dificultățile de respirație, tensiunea arterială crescută, așa cum o atenție sporită ar trebui acordată și antecedentelor din istoricul familiei. Referindu-ne la accidentul vascular cerebral, acesta apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă. De aceea, intervenția imediată este crucială, ea poate împiedica decesul și poate preveni alte complicații.
De remarcat că printre cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă și chiar pentru declanșarea accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică și consumul de tutun.
Având în vedere că majoritatea factorilor de risc responsabili pentru apariția AVC-urilor sunt relativ ușor de evitat, prevenția rămâne cea mai eficientă armă împotriva acestei afecțiuni. Spre exemplu, un stil de viață sănătos poate reduce riscul de AVC cu 90%. Conform recomandărilor făcute de medicul cardiolog Lidia Iftime, se pot face și alți pași pentru a proteja sănătatea inimii precum efortul fizic zilnic, câte 30 de minute, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, dar un rol important îl au și controale medicale regulate, cu verificarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului.
În orașul Târgu Frumos funcționează un cabinet de cardiologie care oferă servicii medicale specializate precum: consultanță pentru pacienți, cardiogramă, ecografie cardiacă, monitorizarea tensiunii arteriale, pulsoximetrie. Consultațiile se fac pe bază de programări, la numărul de telefon 0747 986 387. Precizăm că în cadrul cabinetului oferă servicii medicale doi medici specialiști în cardiologie, Lidia Iftime și Andrei Drugescu.